De bedste soveposer til backpacking

At hygge i soveposen på slutningen af dagen efter et langt hike, er en af de bedste følelser ved backpacking. Denne liste vil hjælpe dig med at finde den bedste sovepose til dig. Sovepose-listen indeholder de bedste soveposer ift. vægt, kvalitet, størrelse og pris. Listen af udført på baggrund af tests af erfarne backpackere (se mere omkring dette i bunden af indlægget). 

Indholdsfortegnelse

Dette indlæg indeholder reklamelinks.

Bedste overall sovepose til backpacking

1. REI Co-op Magma 15

Temperatur: ISO-test: Kvinder (Comfort) -2,2°C. Mænd (Lower Limit) -9°C
Vægt: 800 gram
Isolering: 850 fill power (dun)
Detaljeret vægt:
Fordele: En eksklusiv premium sovepose til en billigere pris end konkurrenterne.
Ulemper: Switchbacktravel fortæller at de oplever, den ikke helt kan leve op til ISO-testen.

Billede kommer snart

Mærket REI Co-op har udbudt super kvalitets soveposer til fornuftige priser. Den seneste Magma 15 består af en premium varm sovepose med hele 850 fill power i dun til ca. 2.600 kr. Angående dens specifikationer befinder Magma’en sig i toppen af poppen uden pengepungen rammes for hårdt. F.eks koster Western Mountaineering UltraLite med samme varme 3.500 kr. Magma 15 er bestemt ikke den billigste sovepose, du kan købe, men dens vægt på kun 800 gram og fill power på 850, gør soveposen en af de bedste overall soveposer på markedet til prisen.

REI Magma 15 er ikke perfekt. Ifølge Switchbacktravel, som har udført test af soveposen, lever soveposen ikke helt op til ISO-testen. Bunden af soveposen er en smule bred, som kan medføre dine ben og fødder føles en smule kolde.

2. Western Mountaineering UltraLite (4.899 kr.)

Temperatur: (EN-test): EN-test: Kvinder (Comfort) -2°C. Mænd (Lower Limit) -9°C
Vægt: 820 gram
Detaljeret vægt: Regular (180 cm): 820 g. Long (200 cm): 880 g.
Fordele: Letvægts-sovepose, super komfortabel og godt velbygget.
Ulemper: Dyrere og tungere end f.eks. Feathered Friends Hummingbird 20

Western Mountaineering HighLite er en ultra let sovepose til varmere temperaturer, men denne model er mere alsidig og udstyret med flere features. Western Mountaineering er en af markedets førende soveposeproducenter og modellen HighLite er producentens mest populære 3 sæsoners sovepose med god grund. Sammenlignet med Feathered Friends Hummingbird, vejer den 142 gram mere, men Western Mountaineering HighLite er med blødere materiale, hvilket gør den yderst komfortabel. Soveposen er også udstyret med “box” syede dunkanaler, således du kan regulere, hvor der er flest dun.

3. Marmot Sawtooth (2.199 kr.)

Temperatur: EN-test: Comfort -2,7°C. Lower Limit -9,1°C
Vægt: 1134 gram
Isolering: 650 fill power (dun)
Fordele: Varm sovepose ift. pris.
Ulemper: En smule tung.

Bedste billige sovepose til backpacking

1. NEMO Kyan 35

Temperatur: EN-test: Kvinder (Comfort) +2°C
Vægt: 750 gram
Isolering: Syntetisk isolering
Fordele: Super let og kommer med en god komprimeringspose.
Ulemper: Lever ikke op til EN testen.

Billede kommer snart

2. Kelty Cosmic 20 (999 kr.)

Temperatur: EN-test: Lower Limit -7°C.
Vægt: 1266 gram.
Isolering: 600 fill power (dun).
Fordele: Billig sovepose for en varm og godt lavet sovepose.
Ulemper: En smule tung.

For nye backpackere på et budget er Kelty Cosmic 20 en billig sovepose med overraskende kvalitet. Denne sovepose er en god budget 3 sæsoners sovepose, hvor du får value for money. Dens 600 fill power er ikke det bedste, men dette afspejler sig også af prisen.

Bedste letvægts sovepose (kompakte)

1. REI Co-op Magma 30

Temperatur: -1°C
Vægt: 561 gram.
Isolering: 850 fill power (dun)
Fordele: Virkelig let og billig ift. prisen.
Ulemper: Mindre fill power end Feathered Friends sovepose.

Billede kommer snart

2. Feathered Friends Hummingbird UL 30

Temperatur: -1°C
Vægt: 604 gram.
Isolering: 950 fill power (dun)
Fordele: Ekstremt veludført bygget og endnu varmere end varme-testen foreslår.
Ulemper: En smule tungere end andre letvægts soveposer i -1°C klassen.

Billede kommer snart

Sæson og temperatur

Sommerposer til sommer og varmere vejr (0 grader og mere)
Hvis du camper steder med varmt vejr, er 0 graders soveposer perfekt. På den måde kan spare på pladsen og vægten, da disse soveposer er kompakte og lette. Dog kan det være en god ide at medbringe en hue og andre lag, hvis natten bliver uforventet kold. Det værste der kan ske, er at man fryser om natten. Vælg en sommersovepose hvis du vil have en kompakt letvægts sovepose med, og du ved det bliver varmt, selv de koldeste nætter. Ellers vil jeg anbefale en 3 sæsoners sovepose – du kan altid åbne en lidt for varm sovepose, så det bliver en smule køligere.

3 sæsoners sovepose (-7 til 0 grader)
Langt de fleste soveposer er 3 sæsoners. De er gode pga. deres alsidighed. Om sommeren kan du lyne soveposen op og forblive rimelig kølig og behagelig. Når temparaturen falder til frysepunktet og lavere, kan de fint varme dig om nætterne. Dette gør 3 sæsoners soveposer populære, fordi det er en god all-around sovepose, som kan bruges til de fleste backpacking rejser.

Vintersoveposer (-7 grader og lavere)
Hvis du skal ud og overnatte i koldere terræn, skal du virkelig kende dit udstyr. Mange 3 sæsoners soveposer kan benyttes i frostvejr, men hvis du virkelig skal ud i koldt vejr, bør du anvende en sovepose til frost.

Vægt

Sammen med dit telt, er soveposen en af de store ting, som fylder i din oppakning. Soveposer spænder mellem 0,5kg til 1,5kg. Personligt elsker jeg lette soveposer, men dette kan også gøre soveposen dyrere eller pga. billigere materialer.

Kompakte soveposer

Udover varmen og vægten, er størrelsen og dens kompakthed værd at kigge på. Typisk vil dyrere soveposer med brug af kvalitets materiale være mere komprimerbare. En billigere syntetisk sovepose vil være mindre komprimerbar. Generelt har sommersoveposer en mindre pakkevolume, eftersom de ikke behøver så meget isolering, som varmer soveposer.

Dimensioner - Størrelsen på din sovepose

Størrelsen på din sovepose er vigtig for, hvor meget du nyder og sove i den. Hvis du vender og drejer dig om natten og gerne vil have lidt mere plads, kan du overveje en bredere sovepose. Disse soveposer kan dog måske holde på varmen lige så godt som dem, der er tætte omkring kroppen. De brede soveposer kræver også mere stof og isolering, hvilket gør den tungere og større. Den gode nyhed er, at mange producenter producere flere forskellige bredder af den samme model, så du kan vælge din favorit bredde.
Ligeledes med bredde, findes sovepose-modeller også i flere forskellige længder. Den typiske længde for soveposer til mænd er 182 cm. og den længste på 198 cm. Soveposer til kvinder står oftest i navnet på modellen ellers findes der tit korte versioner af soveposerne på 168 cm.

EN og ISO system til soveposer

I stedet for producenter hver især prøver at vurdere den komfortable temperatur, for hvad de forskellige modeller kan klare, har sovepose industrien udarbejdet et standardiseret system for at hjælpe forbrugerne. Der findes to systemer: ISO (international Organization for Standardization) og EN (European Norm). Disse to systemer ligner hinanden meget, og bliver derfor omtalt som EN i dette indlæg. EN-testen guider dig i hvor varm en sovepose er og gør det muligt at sammenligne de forskellige soveposer. Systemet giver følgende vigtig information:

Comfort Rating: Dette tal fortæller hvilken temperatur en gennemsnitskvinde kan sove komfortabel med om natten (for den pågældende sovepose). Generelt sover en kvinde mere koldt om natten.

Lower Limit: Dette tal fortæller hvilken temperatur en gennemsnitsmand kan sove komfortabel med om natten (for den pågældende sovepose).

Disse tal er dog generaliseret. Hvis du derfor ved du sover meget koldt om natten, bør du overveje en varmere sovepose end hvad EN-testen fortæller.

Isoleringsmateriale - Dun eller syntetisk

Der findes to isoleringsmaterialer til soveposer. Dun/fjer (også kaldt down på engelsk) er typisk anvendt fra gås og ænder. Den anden er syntetisk isolering, der typisk består af polyester. Om man kan lide den ene frem for den anden er lidt en religion. Der findes dog nogle fordele og ulemper for hver af isoleringstyperne.
Dun/fjer isolering har en højere varme ift. vægt ratio og mere komprimerbar. Dog er materialet dyrere og tager længere tid at tørre, hvis soveposen bliver våd. Modsat er syntetisk isolering billigere og tørrer lettere, men er mindre komprimerbar og har en lavere varme ratio ift. vægten end dun/fjer isolering.
Hvis du altså gerne vil have en billigere sovepose og backpacker i våde områder, kan en syntetisk isolerings-sovepose altså være en godt valgt.

Dun/fjer isolering: Fill power betydning

Dun/fjer (Down) bruges til isolering til f.eks. jakker og soveposer. Når man kigger på soveposer med denne typer isolering, bør du kigge på dens fill power. Jo højere fill power soveposen har, jo lettere vil soveposen være med den samme isolerings kraft. Hvis soveposen har mindre fill power, jo mere skal den altså veje for at give den samme varme. Hvis du altså gerne vil have en let og lille sovepose med god varme, skal du altså gå med en sovepose med høj fill power. Hvis du ikke har noget imod soveposen er større og tungere, kan du købe en sovepose med mindre fill power og spare penge, da lav fill power soveposer er billigere.

Se også denne video fra REI, der beskriver fill down og dens betydning:

Hvorfor du kan stole på indlægget

Dette indlæg tager udgangspunkt i kæmpe engelske blogs omkring outdoor, der lever af at teste backpacking udstyr og lave anbefalinger. Disse virksomheder har udført tests af over 100 af de mest populære sovepose indenfor backpacking.
Se hvordan de tester soveposerne her. 

Indlægget tager udgangspunkt i følgende research fra:
Outdoorgearlab.com
Cleverhiker.com
Switchbacktravel.com

Del dette indlæg

Del på facebook
Del på linkedin
Del på pinterest

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relateret indlæg