Bedste lagenposer til rejsen

Lagenposer er ofte et overset stykke rejseudstyr af den rejsende. Er du en hygiejne bevidst og praktisk rejsende, så overvej at tilføje en lagenpose til din sovepose. Du vil snart finde ud af, at en lagenpose til din rejse er værd at investere i.

Den har flere forskellige funktioner. En af de vigtigste fordele ved en lagenpose er, at den tilføjer ekstra varme til din sovepose. Udover dette bliver soveposen mere komfortabel og nemmere at gøre ren. Du kan også anvende lagenposen til sovepose under varme temperaturer.

En lagenpose til rejse bruges ofte af både vandrere, backpackere og rejsende til hver dit formål. De kommer i mange former fra mange mærker. Herunder afsløres 4 af de bedste testet lagenposer. Du finder også en guide til at vælge den rigtige lagenpose til dig. Ud over dette, kan du læse svaret på de ofte stillede spørgsmål til lagenposer.

Indholdsfortegnelse

Backpackingrejser tjener en lille kommission, når der købes gennem en af vores links.

Bedste lagenpose overall

Therm-A-Rest - Sleep Liner Lagenpose

Størrelser: S, M og L
Vægt: S = 290g, M = 310g og L = 330g

ALLE DETALJERNE:
Therm-A-Rest Sleep Liner lagenposen, er den bedste lagenpose overall på denne liste. Tripsavvy har foretaget en lagenpose test af flere forskellige modeller. Her anbefales den til dig, der er på udkig efter en pålidelig lagenpose i høj kvalitet. Denne lagenpose fra det førende mærke Therm-A-Rest er produceret til at campere i et moderat klima. Materialet er polyester, så soveposen føles meget blød.

Du kan nemt vaske lagenposen i vaskemaskinen. Dette er en stor fordel, hvis en af dine grunde til at købe lagenpose er, at du vil kunne holde den ren. Lagenposen er i mumie-stilen med en hætte. Denne form holder på din kropsvarme, samtidig med, at den holder vægten på et minimum.

Lagenposen har indsyede sløjfer, hvilket gør, at du kan fastgøre den indvendigt i alle soveposer, dyner og tæpper fra Therm-A-Rest. Hermed ender du ikke med en lagenpose, der er helt viklet rundt om dine ben. Lagenposen kommer med en 3/4 lynlås, hvilket gør den let at komme ind og ud af.

Therm-A-Rest Sleep Liner lagenposen kan du bruge for sig selv i varmt vejr. Du kan også tilføje den til din sovepose om vinteren for at få temperaturen til at stige en ekstra 3ºC. Den findes i 3 størrelser. Her måler den største kun 22,86 x 12,7 cm, når den pakkes sammen. Det er en letvægts lagenpose, som kun vejer ca. 312 gram.

Denne lagenpose kan fås til ca. kr. 375,- Denne lave pris og gode kvalitet gør, at Therm-A-Rest Sleep Liner, er den bedste lagenpose overall på denne liste.

Bedste letvægts lagenpose​

Sea to Summit - Silk Stretch

Størrelser: 92 x 185 cm
Vægt: 130g

ALLE DETALJERNE:
Denne Sea to Summut Silk Strech lagenpose fås både i farverne blå og grøn. Det er en behagelig lagenpose, der er fremstillet i 100% rip stop silke med strækbare paneler i polyester og lycra. Formen på denne lagenpose er rektangulær, hvilket giver dig som rejsende en god bevægelighed.

Sea to Summit Silk Stretch lagenposen er let at rengøre, da den kan komme i vaskemaskinen. Desuden måler den udfoldet hele 92 x 210 cm, hvilket betyder, den også er brugbar, hvis du er meget høj. Sammenfoldet måler lagenposen ca. 8,1 x 18,3 cm.

Coolofthewild har testet denne lagenpose. Her lægges der vægt på fordele som, at lagenposen har en integreret hætte, en lille størrelse, dobbeltsøm, elastiske sidepaneler og en lav vægt. Den bedste funktion er dog, at den ikke går let i stykker ligesom mange andre silkelagenposer. Den kræver heller ikke håndvask, fordi den er lavet af rip stop silke.

Alt i alt er dette den bedste letvægts lagenpose på denne liste. Det er også en af de bedste lagenposer til rejsende, lige netop på grund af den lave vægt. Silkematerialet gør dog lagenposen noget dyrere.

Bedste lagenpose til vinter

Sea To Summit Reactor Thermolite

Vægt: 265 g

ALLE DETALJERNE:
Denne Sea To Summit Reactor Thermolite lagenpose kan øge temperaturen i din sovepose med op til 8ºC. Dette gør lagenposen den højere pris værd, da den er en god konkurrent til selv de bedste isolerede soveposer på markedet.

Ud over at være den bedste lagenpose til vinteren, så fylder lagenposen heller ikke meget. Når den er pakket sammen, fylder den kun ca. 7,6 x 12,7 cm. Samtidig er det en letvægts lagenpose på kun 265 gram. Lagenposen er en bedre mulighed får den højere rejsende, da den tilføjer 10 cm ekstra i længden modsat mange andre lagenposer. Sea To Summit Reactor Thermolite måler udfoldet 90 x 210 cm.

Denne lagenpose er mumieformet, og er derfor bedst kompatibel med mumieformede soveposer. Den kan dog stadig bruges med en rektangulær sovepose. Den er lavet i et strækbart polyester, som kaldes Thermolite. Desuden er lagenposen på komfortabel, let og åndbar.

I sin test af lagenposer, vurderer Coolofthewild, at fordelene ved Sea To Summut Reactor Thermolite lagenposen er dens vægt, størrelse og evne til at holde din sovepose varm. Ulemperne er den højere pris på ca. kr. 399,- Samtidig er det en tynd sovepose, så den har ikke den samme bløde følelse som andre lagenposer.

Bedste billige lagenpose

Frilufts Microfibre Blanket Liner

Set til 149,-

Størrelser: 80×220 cm
Vægt: 224 g

ALLE DETALJERNE:
Dette er den bedste billige lagenpose på denne liste. Den kan fås til ca. kr. 149,- Frilufts Microficre Blanket Liner har en rektangulær facon, som gør, at du kan bruge den som sengetøj på vandrehjem også. Det er en god letvægts lagenpose, som kan erstatte dit sengetøj på hytte-til-hytte vandreturen eller backpacking eventyret. Den kan selvfølgelig også bruges som inder pose i din sovepose.

Denne lagenpose er den ”perfekte lagenpose til rejsende” på budget. Den er designet i et blødt mikrofibermateriale/100% polyester, som gør den både svedtransporterende, åndbar og hurtigtørrende. Lagenposen har en velcroåbning- og lukning i toppen. Her har du også et rum til en sovepude.

Frilufts Microficre Blanket Liner måler 80 x 220 cm, og har en vægt på 224 gram. Det er den bedste billige lagenpose på listen. Hermed er den et oplagt valg, hvis du ikke har brug for en luksuriøs lagenpose til flere hundrede kroner. Dog er kvaliteten langt fra de andre lagenposer på listen. 

Lagenpose guide

Inden du investerer i en lagenpose, er det en god idé at gøre dig nogle overvejelser om, hvilke krav du har. Først og fremmest bør vejret spille en rolle for valget af din lagenpose. Er din sovepose en sommersovepose? Så kunne det være en god idé at bruge soveposen med en lagenpose for ikke at fryse om vinteren. En lagenpose, som kan tilføje op til 8 grader til din sovepose, er oplagt til varmt vejr. En lagenpose, som kan tilføje 8 grader eller derover til din sovepose, er derimod oplagt til koldt vejr.

Herunder får du en lagenpose guide til, hvordan du bedst vælger lagenpose. Du bør blandt andet vælge lagenpose efter disse faktorer: varme, hygiejne, vægt, materiale og form. Det spiller også en rolle, hvilken sovepose du har. Især materialet er vigtigt at tage stilling til. Skal din lagenpose være i silke eller bomuld? Mange silkelagenposer skal håndvaskes, og er derfor sværere at holde rene.

Skal du vælge en lagenpose eller en sovepose? En lagenpose er egentlig det samme som en sovepose. Den er bare lavet af tyndt bomuld eller silke i stedet. En lagenpose er også formet som en sovepose, så den er lige til at krybe ned i efter en lang dag.

Varme

En lagenpose fungerer næsten på samme måde som det lag-system, du finder i tøj. Lagenposen tilføjer en ekstra buffer mellem din krop og den luft, som omgiver dig. Her skaber den et lag eller lommer med varm luft på begge sider af sig. Dette kan øge den lave temperatur i din sovepose med op til 8 grader. Hermed bliver din sovepose markant mere komfortabel.

Hygiejne

Det kan være svært at opretholde hygiejnen på et længere udendørs eventyr. Er du f.eks. nordpå, kan det være svært rent faktisk at tage et bad i det iskolde vand. En lagenpose kan hjælpe på hygiejnefronten. Selv hvis du er ekstra opmærksom på din egen renlighed, så har soveposer en tendens til at holde på lugten, når den ikke vaskes over en længere periode.

En lagenpose kan løse dette problem, fordi den tilbyder en form for barriere mellem dig og soveposen. Den kan desuden nemmere vaskes end din sovepose på dit udendørs eventyr. Herudover kan du forlænge levetiden på din sovepose, fordi du minimerer vask og beskytter materialet mod dårlig lugt.

Vægt

Uanset hvilken lagenpose, du ender med at vælge, kommer du ikke til at tilføje mere end et par hundrede gram til din oppakning. Dette er vigtigt, når ethvert gram tæller. Derfor bør du også kigge på vægten af lagenposen, for du kan lige så godt barbere 100 gram mere af din oppakning, hvis det er muligt.

Hvis den lagenpose, du vil købe, er meget let, bør du sikre dig at den lette vægt ikke kommer på bekostning af længden eller andre vigtige funktioner. Det betyder også, at en tungere lagenpose i princippen bare kan være lidt længere eller have den ekstra isolering. Derfor bør du være opmærksom på vægten.

Typer af lagenposer

Lagenposer materialer

Silke
Er du seriøs omkring din lagenpose? Har du ikke noget imod at bruge lidt mere for at få den bedste kvalitet? Så invester i en lagenpose i silke. Den føles virkelig blød mod huden. Den skal sjældent vaskes, og den fylder næsten lige så lidt som en tennisbold, når den er pakket sammen.

En lagenpose i silke betyder alt i alt en lav vægt, åndbarhed og temperaturregulering. Silke køler nemlig sig selv ned, når det er varmt. Omvendt så varme silke, når det er koldt. Det er en virkelig funktionel egenskab. Dog foretrækker mange følelse af bomuld fremfor silke. Prisen er også højere.

Fleece
En lagenpose i fleece eller Micro fleece er ofte billig. Den er også både varm og blød. Den giver også fugt og tørrer meget hurtigt. Den helt store ulempe ved fleece er, at det er tykt og stort, vejer meget og slet ikke er åndbart.

Bomuld
Bomuld er en billig løsning. Til gengæld er den ofte meget behagelig, og kan øge temperaturen i din sovepose med et par grader mere end en silkelagenpose. Bomuld kan heller ikke pakkes lige så småt som silke, og vejer lidt mere. Til gengæld er det mindre tilbøjeligt til at rive, billigere og kan kommes i vaskemaskinen med resten af dine ting, uden at ødelægge lagenposen.

Alt I alt er bomuld den billigste og mest komfortable løsning. Det er et meget holdbart og slidstærkt materiale, som er nemt at vaske. Dog er bomuld tungere, og det er ikke det mest åndbare eller strækbare tekstil.

Lagenposer former

Mumie
En mumieformet sovepose er bredere ved skuldrene og smallere ved fødderne. Den tilbyder en bedre pasform til soveposer I mumie stil. Mange af disse modeller kommer også med en hætte, så du rigtig kan pakke dig ind.

En mumieformet lagenpose er mere kompakt, hvilket gør, at den er mere effektiv til at holde på varmen, når det er koldt- Den øger nemlig isolationen, fordi den reducerer luften omkring din krop.

Alt i alt er en mumieformet lagenpose formet mere efter kroppen. Den kan også bruges til de rektangulære soveposer. Dog har denne form for lagenpose mindre plads, du kan gøre med. Det betyder også, at du ikke kan bevæge kroppen meget heri. Det gør, at man ofte sover på ryggen I en mumieformet lagenpose.

Rektangulær
Med en rektangulær lagenpose har du mere plads omkring dine fødder. Denne form for lagenpose er designet til de rektangulære soveposer. Vægter du komfort højere end vægten og kompaktheden, så bør du kigge nærmere på en rektangulær lagenpose.
Denne form for lagenpose er ikke formet efter din krop. Her har du dog, som nævnt, mere plads at bevæge dig i. En rektangulær lagenpose er god til varme temperaturer, fordi formen gør, at den er længere tid om at varme sig selv op.

Oftet stillede spørgsmål

Hvad er en lagenpose?

En lagenpose kan sammenlignes med en meget tynd sovepose. Den kan bruges på to forskellige måder. Først og fremmest kan du bruge lagenposen til din sovepose for at tilføje ekstra varme. En lagenpose øger komforten eller gøre det nemmere for dig selv at holde din sovepose ren. Ofte anvendes en lagenpose til rejse af backpackere for dette.

En anden måde du kan bruge lagenposen på, er som sovepose for sig selv. Ofte er det denne måde f.eks. campister og rejsende bruger en lagenpose på. Her er en lagenpose et let alternativ til soveposen eller dynen, når der rejses sydpå

Hvorfor skal jeg købe en lagenpose?

Har du været bare det mindste skuffet over, at din 4 graders sovepose kan føles lidt kølig, selvom temperaturen kun er 8 grader? Er din sovepose begyndt at lugte noget så fælt efter et par nætter udendørs? Er du tjekket ind i en bjerghytte eller et vandrehjem for at opdage, at du lagner, du skal sove i for længst burde være skiftet ud?

Der er mange grunde til, at du skal investere i en lagenpose. Selv hvis ikke du har stået i nogle af ovennævnte scenerier, så kan lagenposen tilføje den ekstra nødvendige komfort til din nattesøvn. Du vil ikke fortryde at købe en lagenpose, når først du har prøvet den.

Samtidig tilføjer du ikke mere end et par hundrede gram i vægt til din oppakning. Lagenpose kan foldes meget småt, og så løser den alle ovenstående problemet. Alt i alt er en lagenpose til rejse en investering i bedre komfort og hygiejne

Hvorfor kan du stole på anmeldelserne?

Dette indlæg tager udgangspunkt i anbefalinger fra store internationale blogs omkring outdoor. Disse virksomheder lever af at anbefale udstyr, hvor de personligt tester udstyret. Deres mission er at levere de bedste anbefalinger – både de gode og negative ting omkring udstyret.

Indlægget tager udgangspunkt i følgende research fra:

Coolofthewild.com
tripsavvy.com