De 6 bedste vandresko til herre og dame – Bedst i test

Skal du ud og vandre? Så er det på tide at investere i nogle gode vandresko. Komforten og trækkekræften er helt uundværlig og kan slet ikke sammenlignes med dine normale sko eller sportssko. Vandresko er et must til vandring og længere gåture. Herunder kan du finde de bedste vandresko til både damer og mænd. 

Indholdsfortegnelse

Dette indlæg indeholder reklamelinks.

De bedste 3 vandresko til dame

Bedste vandresko i komfort, trækkraft og holdbarhed til kvinder

Salomon X Ultra 3 GTX

DET GODE:
Vandresko til kvinder med en god trækkraft. Skoene er også vandtætte.

DET MINDRE GODE:
Quicklace-systemet er svært at finjustere. Skoene er en lang og smal model.

ALLE DETALJERNE:
Salomon X Ultra 3 GTX vandresko til damer er bygget med DNA’en fra trail running. Hælen er dog mere støttende og overdelen stivere. Det resulterer i en high-performance sko til de kvinder, som vandrer aggressivt og tilbagelægger mange km. Gore-Tex liner og den syntetiske overdel holder fødderne tørre, imens skoen også har en støttende indersål. Contagrip-sålen fungerer godt på alt fra løst snavs til stenede underlag. Ifølge Outdoorgearlab er ulempen ved Salomon X Ultra 3 GTX, at de ikke har den samme plys fornemmelse som nyere modeller. Vandreskoen er støttende og stift nok til dagsture, men ikke til flere dages vandreture med en tung oppakning. Vandreskoen er kun lidt tungere end den typiske trailrunner, men den giver en masse ekstra kontrol og støtte. 

Bedste støttende vandresko med en smal pasform

Salomon XA Pro 3D V8

DET GODE:
Støttende og stabile, fantastisk trækkraft, holdbare og en øget beskyttelse og holdbarhed i sålen.

DET MINDRE GODE:
Quicklacen begrænser justerbarheden, imens skoen er lidt tung og pasformen smal.

ALLE DETALJERNE:
Salomon XA 3D V8 er en stabil vandresko med en fremragende trækkraft. På grund af den understøttende opbygning er Salomon XA Pro 3D V8 et fremragende valg til vandreture i sværere terræner. De fleste XA-vandresko fra Salomon passer godt til smalle fødder, men de fås også i en bred størrelse, hvis du skal bruge ekstra plads. Kvaliteten på disse sko kan holde dig kørende i hundredvis af kilometer. Størrelsen på disse vandresko er til den store side. Derfor bør du gå ½ størrelse ned, hvis du ligger på kanten. Tåboksen er også smal. Alt i alt er Salomon XA 3D V8 et godt valg til dem, som leder efter en mindre omfangsrig so til vandreturene. 

Bedste stabil vandresko med en bred “tåæske” til kvinder

Keen Targhee III Low WP

DET GODE:
Støttende og stabile vandresko med god trækkraft. Tå-æsken er bred, og snøresystemet sikkert. 

DET MINDRE GODE:
Modellen er tung og stiv, hvilket gør, at skoene kræver en længere indbrudsperiode.

ALLE DETALJERNE:
Keen Targhee III Low WP er en favorit blandt forbrugerne, fordi det er en støttende vandresko til kvinder, som samtidig har en stor trækkraft og en bred tåboks. Snøresystemet kommer med et unikt bånd, som skal fastgøres bag hælen for at give den sikre og låste følelse. Dette hjælper til at gå stabilt på ujævnt terræn. Skoene er dog lidt stive, så det anbefales at tilføje såler eller indlæg, så du kan få en ekstra dæmpning under fødderne. Til gengæld er det den hårde konstruktion og det rummelige design, som gør Keen Targhee III Low WP til et fremragende valg for de vandrere, som ønsker sig mere en den traditionelle vandresko.

De bedste 3 vandresko til herre

Salomon XA Pro 3D V8

Bedste støttende vandresko med en “løbesko-følelse” til mænd

DET GODE:
Vandreskoen er både støttende og stabil med en god trækkraft. Der er øget beskyttelse og holdbarhed i sålen.

DET MINDRE GODE:
Den smalle pasform er ikke for alle, og Quicklace begrænser justerbarheden.

ALLE DETALJERNE:
Den fremragende trækkraft og den stabile og understøttende konstruktion gør, at Salomon XA Pro 3D V8 er et godt valg til vandreture i hårdt terræn. Vandreskoen er en af XA-modellerne fra Salomon, som er gode til dem med smalle fødder. Mangler du bredde? Så fås vandreskoen til mænd også i bredere størrelser. Kvaliteten gør, at vandreskoene holder mange hundrede kilometer. Alt i alt er Salomon XA Pro 3D V8 til de mænd, som vil have en simpel vandresko til de hårde vandreture. 

Bedste vandresko til aggressiv vandring til mænd

Salomon X Ultra 3 GTX

DET GODE:
Et par lette vandresko med god ydeevne på trail. Holdbarheden er god.

DET MINDRE GODE:
Skoen er en varm Gore-Tex-model..

ALLE DETALJERNE:
Salomon X Ultra 3 GTX er en af de bedste letvægts vandresko i 2021. De kombinerer en fjerlet følelse med en imponerende ydeevne. Ligesom forgængerne sætter denne model det hele sammen. Vandreskoen til mænd er både konkurrencedygtig på vægten, imens designet giver et imponerende greb i alle forhold. Konstruktionen og den polstrede interiør er fantastisk til de lange trail dage. Alt i alt anbefales denne Salomon X Ultra 3 GTX model til både dagsture og letvægts vandring / backpacking.

Bedste stabil vandresko med en bred “tåæske” til mænd

Keen Targhee III Low WP

DET GODE:
Vandreskoen har en fantastisk trækkraft, en rummelig tå-æske og et sikkert snøresystem. Modellen er både støttende og stabil.

DET MINDRE GODE:
Vandreskoen kræver en længere indbrudsperiode, og modellen er tung og stiv. 

ALLE DETALJERNE:
Keen Targhee III Low WPs støtte, store trækkraft og rummelige samt brede tå-æske gør modellen til en favorit blandt publikum. Snøresystemet inkluderer et unikt bånd, som skal fastgøres bag hælen for at opnå den sikre og låste følelse, som også hjælper med stabilitet på ijævnt terræn. Skoene er lidt stive, så vi anbefaler indlægssåler for at skabe lidt ekstra dæmpning under fødderne. Keen Targhee III Low WP er et godt valg til de mænd, som vil have mere end den traditionelle vandresko tilbyder.

Vandresko guide

Herunder kan du læse de forskellige områder, der er værd at vide omkring vandresko, når du skal købe dine næste sko til vandring.

Pasform og størrelse

Efter lange dage med vandring, kan fødder svulme op. Derfor bør du købe dine vandresko mindst en halv størrelse større end dine normale sko. Du kan teste størrelse på dine sko ved at løsne alle snørebånd og placere din fod, så tæerne rører ved forsiden af tå æsken. Derefter sætter du pegefingeren mellem hælen og bagsiden af skoen. Det sikrer, at tæerne ikke glider frem og rammer tå æsken. Overvej også, hvilke sokker, du har på, og om du skal bruge såler, når du vælger størrelse. Det er bedre at have lidt for stort fodtøj end for lille.

Holdbarhed og materialer

Der er mange kompromis, når man designer vandresko. Ofte er prisen på en holdbar sko mere vægt. Og omvendt, hvis en producent fokuserer på lette sko, så er holdbarhed mindre i fokus. Her er nogle huskeregler, du kan læne dig op ad, når du skal vælge dine nye vandresko:

  • En overdel i fuld læder er ofte mere holdbar end syntetisk. Den vejer også meren.
  • Gummidækkende tåbokse øger holdbarheden i et område med høj slid – og tilføjer mere vægt til skoen.
  • Holdbare og tætte gummisåler er tungere end blødere gummi.

Dit fodtøj er den del af vandre tøjet, som er mere udsat end noget andet. Derfor bør du være opmærksom på, hvilket håndværk, materialer og design, du vælger, så du kan få et par fode vandresko, som ældes godt.

Trækkekraft

Trækkraft er vigtig for vandrere. Det er ligegyldigt, hvor du går. Hvis du glider og bliver usikker, så er du mindre effektiv i din bevægelse. Trækkekraften på vandresko stammer fra ydresålen på skoen. Komponenterne i denne, som du skal overveje, er, gummiblandingen, formen og vippeevnen på sålen. Jo blødere gummi, jo mere klæbrige er skoene. Det mindsker holdbarhed. Formen betyder noget for, hvor godt skoene bider i terrænoverfladen. Jo dybere en sål, jo bedre bidder skoen fast i bløde overflader. Vippe evnen betyder noget for komforten under vandreturen.

Vandtæt

Det er ikke nogen hemmelighed, at tørre fødder giver mere komfort og varme end våde fødder. Fugt og vand ved fødderne øger også chancen for blærer. Til gengæld er kompromiset for vandtætte vandresko en lavere åndbarhed, varmere fødder og en højere pris. Med mindre du vandrer i områder som Death Valley, er det fornuftigt at udstyre dig med et par vandresko med vandtæt liner.

Såler

Trækkraft afhænger af sålerne på skoens yderside. Men hvad med sålerne indvendigt? Generelt er de såler, som er inkluderet med vandreskoene, billige. For nogle er det ligegyldigt. For andre er det det, som adskiller komfort fra elendighed. Det er let af fjerne indlægssålerne og erstatte dem med en model, som passer specifikt til din fod størrelse og form. Hermed kan du afhjælpe de fleste skader.

Nye indlægssåler kan give mere eller mindre volumen til at udfylde skoen. De kan forbedre pasformen under din svang eller afhjælpe stød, når du går. Du kan finde indlægssåler til både sko, skistøvler og vandreture.

Oftet stillet spørgsmål

Hvordan behandler jeg vandtættende vandresko?

Som nævnt, betyder vandtæt ikke, at vand aldrig kan komme ind i vandreskoen. Under langvarig regn vil vand altid finde vej ind. Det er ikke det yderste materiale men membranen lige bagved, som sikrer vandtætheden. Derfor skal du pleje overdelen, så den er forholdsvis vand- og smudsafvisende. 

Hvordan du gør det afhænger af, om skoen er lavet af læder eller skind. Her kan du bruge en mild creme, som plejer skindet uden at lukke membranen til. Er skoen i nubuck, ruskind, nylon eller glatlæder kan du vælge en spray isedet. Du skal sørge for, at du bruger en spray, som også må bruget på GORE-TEX.

Skal jeg vælge vandresko eller vandrestøvler?

Den største forskel på vandresko og vandrestøvler er højden. Sko har en lav pasform, imens støver sidder over anklen. Skoene er gode til glatte stier og vandreture med let oppakning. Vandrestøvler er bedre til ujævnt terræn og tung oppakning. 

I dag er forskellen mellem vandrestøvler og vandresko ved at være sløre. De er stadig adskilt af højden. Som eksempel er Salomon X Ultra 3, hvor skoen har nøjagtigt de samme egenskaber som støvlen. Forskellen er bare, at støvlen sidder lidt højere på anklen og vejer lidt mere. 

Vandresko vælges ofte for den lette følelse. Både sko og støvler kan dog bruges til dagsture, backpacking eller ture, som ikke er alpine.

Hvorfor kan du stole på anmeldelserne?

Dette indlæg tager udgangspunkt i anbefalinger fra store internationale blogs omkring outdoor. Disse virksomheder lever af at anbefale udstyr, hvor de personligt tester udstyret. Deres mission er at levere de bedste anbefalinger – både de gode og negative ting omkring udstyret.

Kilder:

https://www.switchbacktravel.com/best-hiking-shoeshttps://www.outdoorgearlab.com/topics/shoes-and-boots/best-hiking-shoeshttps://www.cleverhiker.com/best-hiking-shoes-menhttps://www.cleverhiker.com/best-hiking-shoes-womenhttps://www.outdoorgearlab.com/topics/shoes-and-boots/best-hiking-shoes-womens

De bedste vandresko testet til kvinder:

  • Bedste vandresko i komfort, trækkraft og holdbarhed til kvinder: Salomon X Ultra 3 GTX
  • Bedste støttende vandresko med en smal pasform: Salomon XA Pro 3D V8
  • Bedste stabil vandresko med en bred “tåæske” til kvinder: Keen Targhee III Low WP

 

De bedste vandresko testet til herre:

  • Bedste støttende vandresko med en “løbesko-følelse” til mænd​: Salomon XA Pro 3D V8
  • Bedste vandresko til aggressiv vandring til mænd: Salomon X Ultra 3 GTX
  • Bedste stabil vandresko med en bred “tåæske” til mænd: Keen Targhee III Low WP

Testen tager udgangspunkt i anbefalinger fra store internationale outdoor virksomheder, der har erfarne outdoor eksperter til at teste produkterne.