De 5 bedste vandrestave – Bedst i test

Uanset om du tage en lille vandretur eller skal på den helt store tur i grusomt vejr, så kan vandrestave bidrage til komfort og stabilitet på din vandretur. 

Denne guide vil hjælpe dig til at finde den perfekte ledsager til din vandretur.

Mangler du andet udstyr? Se listen af vandreudstyr her.

Indholdsfortegnelse

Dette indlæg indeholder reklamelinks.

Bedste vandrestave for komfort og holdbarhed

Black Diamond Trail Ergo Kork Trekking Vandrestave

ALLE DETALJERNE:

Black Diamond Trail Ergo Kork Trekking Vandrestave har kork greb, er nemme at justere og holdbare. Til gengæld er de ikke lige så kompakte og lette som andre modeller på markedet. Vandrestavene vejer ca. 0,5 kg. Og ligger inden for mellemvægts kategorien. De har en længde på 68,5 cm. Det ergonomiske kork greb er meget behageligt, og det dobbelte flick-lock-system gør det nemt for vandrere at justere til flere forskellige længder. Samtidig er de lavet af aluminium, hvis gør dem til holdbare vandrestave.

Alt i alt er det et par pålidelige vandrestave til en god pris, som kommer med meget få komprisser. Ulempen er, at stavene ikke er sammenklappelige. De bør til gengæld godt kunne fastgøres på ydersiden af en rygsæk.

Bedste kvalitets vandrestave

Leki Micro Vario Carbon

ALLE DETALJERNE:

Leki Micro Vario Carbon vandrestavene vejer ca. 0,45 kg. pr. par. Den sammenklappede længde er kun 38 cm, og hermed formår man at presse mange funktioner ned i en kompakt og sammenfoldelig konstruktion. I modsætning til flere konkurrenter får du næsten 20 cm. Justering med Leki’s SpeedLock 2-system. Derfor er dette par blandt de mest brugervenlige vandrestave til både ned foldning og opsætning.

Når du vandrer vil du kunne mærke vægt besparelserne, især hvis du vandrer langt. Selvom du ofrer lidt på holdbarheden, så er kulstof akslerne robuste nok til at krydse gletschere og læne sig på stejle nedstigninger. Grebet er af skum fremfor kork, men det er et par behagelige skumgreb, som byder på ”choke-up” udvidelser til den længere opstigning.

Bedste værdi i en letvægts vandrestav

Black Diamond Distance Z

Set til 775,-

ALLE DETALJERNE:
Black Diamond Distance Z vandrestavene vejer 0,34 kg. og har en minimumslængde på 35,5 cm. Vandrestavene formår at bevare den kompakte størrelse til trods for aluminiumsskaft designet. Greb designet er komfortabelt. Det er en god mulighed for de vandrere, som søger et par letvægts vandrestave.

Ulempen ved Black Diamond Distance Z er, at de ikke tilbyder nogen justerbarhed. Det skal du være opmærksom på, når du vælger din størrelse. Vandrer du med meget oppakning, skal du være opmærksom på de tynde håndledsremme. Til gengæld er vandrestavene et godt bud til dagsturen, bjergløbet eller den afslappede backpacking-tur. Alt i alt er det et par holdbare, enkle og overkommelige vandrestave.

Bedste letvægt vandrestave specifikt til kvinder

Black Diamond Distance FLZ - Women's

ALLE DETALJERNE:

Black Diamond Distance FLZ vandrestave til kvinder vejer ca. 0,45 kg. og har en minimumslængde på 35,5 cm. Skaftet er lavet af aluminium og grebet af skum. Vandrestavene fås også med fast længde, men denne justerbare aluminiums version har helt klart en fordel. De er robuste og holdbare, hvilket gør, at du kan stole på dem på vandreturen. Justerbarheden gør det nemmere at opsætte dem, imens det tykkere materiale holder bedre i vinden.

Alt i alt er det et par lette og nemme vandrestave at pakke ned. De er også mere holdbare en vandrestav af carbon. Til gengæld er de ikke lige så robuste som førnævnte Black Diamond Trail Ergo Kork Trekking Vandrestave.

Bedste letvægts vandrestave

Black Diamond Distance Carbon Z

ALLE DETALJERNE:

Black Diamond Distance Carbon Z vejer kun 0,25- 0,28 kg pr par. Med denne vægt er vandrestavene blandt de letteste af Black Diamond’s udvalg.  De har en sammenklappelig længde på 33- 43 cm. Skaftet er lavet af Carbon fiber, imens grebet er lavet af skum. Z-pole designet giver mulighed for at pakke dem ned i en mindre størrelse, men denne teknik kræver lidt at lære.

Alt i alt er det et par ultralette vandrestave, som har en meget lille sammenklappelig længde. Z-pole designet tager dog lidt at vænne sig til, og skum grebene er ikke lige så behagelige som kork. Vær også opmærksom på, at vandrestavene har en fast længde. Du kan vælge mellem fire forskellige længder fra 100- 130 cm.

Vandrestave guide

Fordele ved vandrestave

Er du i tvivl, om vandrestave er det rigtige for dig?

Her får du 7 fordele ved vandrestave:

 1. De fjerner stress fra dine led
 2. De giver dine arme noget at lave
 3. Du holder bedre balancen
 4. De kan hjælpe dig med at holde et godt tempo
 5. De kan bruges til at tjekke vanddybde eller isens holdbarhed
 6. De kan bruges som teltstænger
 7. Du holder vilde dyr på afstand

Købsråd til vandrestave

Vægt

Vægten på vandrestavene bør være en af dine toppunkter på prioritetslisten. Lette vandrestave gør, at du ikke bliver træt i armene, og det er en fordel på længere vandreture. På korte vandreture vil du ikke mærke den store forskel i vægten på 100 gram. Overvej dog, hvor mange gange, du rent faktisk svinger armene fremad på en længere tur. Med en lille vægtbesparelse kommer du derfor langt.

Kommer du ned i den ultralette kategori med vandrestave på omkring 0,5 kg, vil du for alvor se, hvordan du kommer hurtigere frem. De ultralette vandrestave kommer dog ofte på bekostning af en mindre holdbarhed.

Holdbarhed

Når det kommer til vandrestave, så går vægt og holdbarhed næsten altid hånd i hånd. Producenterne skærer altid i vægten på materialets tykkelse og stangens diameter som det første. Jo mindre en diameter og jo tyndere en vandrestav er, jo mindre holdbar er den.

Når det kommer til materialer, så er aluminium ikke lige så stærkt som kulfiber, men det er stadig det bedste materiale, når det kommer til holdbarheden. Det har nemlig en mindre chance for at bryde. Det er også derfor nogle producenter fremstiller hybride kulstof- og aluminiumsstænger med en aluminiums sektion i bunden. Sidder dine vandrestave fast i f.eks. klipper, så bøjer de kun, hvis de er lavet af aluminium. Alternativt kan du risikere, at de knækker eller knuser kulstoffet.

Pris

Overvej, om du har brug for de dyreste vandrestave. Det er vigtigt, hvis du skal ud at vandre Caminoen eller vandre i bjerge, at dine vandrestave ikke fejler dig. Det kan betyde enten at du falder, eller at du bruger alt din energi på ikke at falde. Skal du ud at gå dagsture eller kun en gang imellem på vandretur, behøver du dog ikke at gå efter de dyreste modeller.

Greb

Ofte kan du vælge greb på dine vandrestave i en kork, skum eller gummi. Ofte er kork en favorit, fordi det føles behageligt i hånden. Over tid tilpasser kork sig også til din hånd, så hvis du vandre meget, kan du bruge vandrestavene i flere sæsoner.

Det næstbedste alternativ er EVA-skum, som er blødt, stødabsorberende og arbejder på at nedsætte fugten. Gummi findes ofte på de billigste vandrestave. Materialet er bedst til koldt vejr, fordi det skiller sig af med regn og sne, men det mangler den svedabsorberende funktion og den gode fornemmelse af skum og kork.

Låsemekanisme og justering

Ejer du en ultralet eller foldbar vandrestav, så kommer den højst sandsynligt med en form for låsemekanisme eller justering. De klassiske vandrestave brugte en vridning slås. Her kom vandrere ofte til at over-stramme låsemekanismen.

”Lever lock” eller håndtag låsen er den nye udgave. Den bruger en ekstern klemme til enten at åbne for at justere eller lukke for at låse stang sektionerne. Det er et mere brugervenligt design, som også er den nye standard.

Pakket størrelse

For mange er det en afgørende faktor, om vandrestavene kan sammenklappes, fordi det mindsker den pakkede størrelse markant. Hvis vandrestavene er sammenklappelige, kan de monteres på rygsækken eller pakkes i kufferten. Hvis du beskytter dem korrekt, kan du opbevare dem i en rygsæk til dagsture.

Til gengæld er det ikke alle som ser den pakkede størrelse som den afgørende faktor. Derfor er træsnit stænger stadig de mest populære typer af vandrestave på markedet. Den gennemsnitlige minimum længde er omkring 60-65 cm. Det er stadig småt nok til at fastgøre på ydersiden af en rygsæk. Køber du vandrestave med to-sektions teleskop design kan det blive et problem at rejse med dem, fordi de er sværere at pakke ned.

Typer af vandrestave

Teleskopisk

Teleskopiske vandrestave er dem, du finder flest af på markedet. De består af to eller tre sektioner, som indlejrer sig i hinanden med en låsemekanisme. Låsemekanismen holder dem på plads, når de skal forlænges. Fordel ved denne type af vandrestave er, at de er meget justerbare og kan pakkes småt.

Foldbar

Foldbare vandrestave har ofte tre sektioner, som foldes til ca. 1/3 del af den fulde længde. De holdes sammen af en strammesnor. Hver sektion udfolder sig, og låser sig på plads til én aksel. Fordelen ved foldbare vandrestave er, at de kan pakkes småt og er lettere end teleskopstænger. Ulempen er, at de ofte ikke er længe justerbare.

Fast længde

Fast længde vandrestave finder du ikke mange af. Denne type har en fast længde og kan ikke justeres. Det gør dem svære at opbevare, når de ikke bruges. De anbefales heller ikke på grund af det upraktiske design.

Oftet stillet spørgsmål om vandrestave

Hvor lange skal vandrestave være?

Det er vigtigt, at du vælger den rigtige størrelse på dine vandrestaven. 

Den finder du ved at holde om vandrestavens håndtag med spidse i jorden. Når vandrestaven er den rigtige længde, bør din underarm være så vandret som muligt. 

Ofte skal en vandrestav være mellem 110 og 130 cm.

Hvor køber man vandrestave?

Du kan købe vandrestave både i friluftsbutikker eller på nettet. Ofte kan du finde dem i både sports- og outdoor shops.

Herunder ses nogle af de webshops, hvor du kan købe vandrestave:

Hvordan indstilles vandrestave

Du skal indstille længden på dine vandrestave ud fra hvor du går. Juster vandrestavene kortere, når du går opad. Så mindsker du belastningen på kroppen. Forlæng vandrestavene, når du går nedad for at forbedre din balance og få mere kontrol over nedstigningen.

Hvorfor kan du stole på anmeldelserne?

Dette indlæg tager udgangspunkt i anbefalinger fra store internationale blogs omkring outdoor. Disse virksomheder lever af at anbefale udstyr, hvor de personligt tester udstyret. Deres mission er at levere de bedste anbefalinger – både de gode og negative ting omkring udstyret.

Kilder:

switchbacktravel.com/best-trekking-poles

cleverhiker.com/poles

outdoorgearlab.com/topics/camping-and-hiking/best-trekking-poles

sectionhiker.com/sectionhiker-gear-guide/10-best-trekking-poles-for-hiking-and-backpacking/

De bedste vandrestave testet:

 • Bedste kvalitets vandrestave: Leki Micro Vario Carbon
 • Bedste værdi i en letvægts vandrestav: Black Diamond Distance Z
 • Bedste letvægt vandrestave specifikt til kvinder: Black Diamond Distance FLZ – Women’s
 • Bedste letvægts vandrestave: Black Diamond Distance Carbon Z

Testen tager udgangspunkt i anbefalinger fra store internationale outdoor virksomheder, der har erfarne outdoor eksperter til at teste produkterne.