Vask af sovepose – vedligeholdelse og rengøring af din sovepose (GUIDE)

Findes der noget bedre end at krybe ned i soveposen efter en lang dags vandring? Den rigtige sovepose er en investering, og med den rigtige pleje kan den holde dig varm i mange år fremadrettet. 

Undgår du at vedligeholde og rengøre din sovepose kan snavs og kropsolier på stoffet finde ved ned i dynfylden. Det påvirker soveposens evnen til at holde dig varm. 

Her får du en guide til vaske af din sovepose.

Mangler du en god sovepose? Læs vores guide til de bedst testet soveposer.

Hvor ofte skal du vaske din sovepose?

Du skal ikke vaske din sovepose konstant. Faktisk behøver du ikke at vaske den efter hver vandre-, camping- eller backpackertur, du tager på. Du bør dog vaske den minimum én gang om året. Lad være med at vente til der er synlige klumper og snavs i isoleringen. Her klæber soveposens fjer allerede sammen og mindsker funktionen.

Snavs vil først dukke op omkring hætten og halsområdet, imens virkningen på isolationen kun er synlig på den inderste del af soveposen. Det er en god idé at vaske din sovepose, inden du pakker den væk.

Hvad skal du vaske din sovepose med?

Du kan købe sæbe, der er udviklet specielt til dun. De fleste outdoor butikker forhandler vaskeprodukter specielt til dun og vask af soveposer. Du kan enten håndvaske din sovepose eller vaske den i vaskemaskinen på et skånsomt program. Ofte er håndvask og forsigtighed vejen frem. Hvis du alligevel vælger at maskinvaske soveposen, så vær sikker på, at soveposen ikke bliver revet i stykker.

Tips: Har du en stor tørretumbler? Så tør soveposen heri. Hvis du er i tvivl om, hvor skånsom og blid din vaskemaskine er, så lad være at prøve på at vaske soveposen heri. Gå i stedet i gang med håndvask.

Sådan skal du IKKE vaske din sovepose

Der er flere ting, du ikke skal gøre, når du vasker din sovepose. Herunder er de fire ting, som du absolut ikke må gøre nævnt.

 • Rens ikke din sovepose. Den kemiske rens fjerner alle olierne fra fjerene og modvirker, at soveposen løfter korrekt.
 
 • Tag ikke din sovepose ned, når den er fyldt med vand. Vandets vægt i fjerene kan rive de indre ledeplader ud.
 
 • Brug ikke en tørretumbler eller blødgøringsmidler, som kan skade de ydre stoffer og soveposens fyld.
 
 • Opbevar ikke en fugtig sovepose. Det tiltrækker både mug og skimmel. Kan du mærke klumper i den sovepose? Så er den ikke helt tør.

Sådan håndvasker du din sovepose

Det er bedst at vaske din sovepose i et badekar, men din vask kan også sagtens klare arbejdet.

Herunder får du en kort guide til at håndvaske din sovepose:

 1. Vend soveposen på vrangen. Læg den i karret og tilsæt varmt vand til soveposen er dækket.
 2. Tilsæt den anbefalede mængde af sæbe til dun. Ælt soveposen forsigtigt, så der kommer sæbevand gennem den. Du må ikke samle soveposen op endnu.
 3. Når soveposen ser ren ud, skal du tømme badekarret og rulle soveposen forsigtigt op for at presse vandet ud.
 4. Vend soveposen ud med højre side. Fyld karret op med rent vand og ælt soveposen igen. Fortsæt til der ikke er mere skum.
 5. Rul igen soveposen forsigtigt op for at presse vandet ud af den.

Sådan maskinvasker du din sovepose

Vælger du at maskinvaske din sovepose? Det kan du gøre i tre enkle trin:

 1. Lyn alle lynlåsene op, vend soveposen på vrangen, og læg den i maskinen.
 2. Vælg en delikat vaskecyklus på højst 40 grader. Tilføj en ekstra skylning.
 3. Rul soveposen forsigtigt op for at presse vandet ud af den. Det er vigtigt, at du får så meget vand så muligt ud af soveposen, inden du tager den ud af maskinen.

Sådan tørrer du din sovepose

Når du har skubbet vandet forsigtigt ud af soveposen, kan du rulle den op og ligge den i tørretumbleren. 

Her får du en guide til at tørretumble din sovepose:

 1. Rul soveposen ud i hele tørretumbleren, så den fylder det hele, når maskinen går i gang.
 2. Læg to rene tennisbolde eller uldbolde i tørretumbleren sammen med soveposen. Det hjælper med at mindske klumper af dunene.
 3. Sæt tørretumbleren på et lavt program, og kør en komplet cyklus.
 4. Vend soveposen udad og læg den tilbage i tørretumbleren.
 5. Gentag tørring cyklusserne, indtil dunene er helt tør. Kan du mærke klumper i dunene, så er den ikke tør endnu.


Tip: Når soveposen er helt tør, så skal du lufte din taske i mindst 48 timer, inden du opbevarer soveposen. Det tager også tid at tørre en sovepose. Derfor kan det være nødvendigt at tørre den 6-10 gange, før du er helt færdig.

Andre tips til at vedligeholde din sovepose

Vedligeholdelse af din sovepose inkluderer ikke kun vask. Her får du fire andre råd til at vedligeholde din sovepose.

Tjek din taske jævnligt for at sikre, at sømme, lynlåse osv. er i orden. Føl også på isoleringen for at se, om den er jævnligt fordelt. Over tid kan den nemlig falde ujævnt, og nogle gange kan en vask og tørring hjælpe på problemet.

På et tidspunkt bliver den originale, holdbare vandafvisning også slidt. Det kan ske efter flere år, afhængigt af dit brug. Du kan genoprette vandafvisningen og holde soveposen renere, hvis du tilføjer et vandafvisende lag. Der findes mange produkter på markedet til at gendanne soveposens vandafvisning.

Når din sovepose får huller eller ødelagte lynlåse kan du heldigvis også gøre noget ved det. Du kan sy hullet med hånden eller med en symaskine. Er hullet meget slemt eller lynlåsen helt ødelagt, så kan du overveje at få den repareret hos forhandleren.