Tre ugers backpacking rejse i Thailand – Camilla og Mikkels rejsedagbog

Smukke postkort-strande. Verdens venligste mennesker, der har sørget for, at landet kan bryste sig med titlen ‘The land of smiles’. Billige Singha øl og gadekøkkener med mad, der får dine smagsløg til både at skrige og danse. Endeløse jungle eventyr, varme stjernefyldte tropenætter og byer der aldrig sover. Du har måske gættet det – rejsen går til det helt igennem fantastiske Thailand!

Herunder er der en indholdsfortegnelse over vores stop og tips undervejs, som du kan trykke på, hvis du leder efter noget specifikt for backpacking i Thailand. Vil du dog gerne læse vores fortælling fra A-Z så god læsning – det håber vi selvfølgelig, at du gør.

Indholdsfortegnelse

Rejsefeber - inden afgang

Vi (Mikkel undertegnede på Backpackingrejser og kæreste Camilla Sofie, som måske er lidt biased, fordi hun har boet i Thailand som lille) blev begge færdiguddannede i starten af januar og tænkte: det skal selvfølgelig fejres med en rejse! Det krævede flere flasker rødvin, store diskussioner og mange plus minus lister til langt ud på natten for at bestemme den bedste rejsedestinationen til denne anledning. Mulighederne føltes uendelige, (og så alligevel ikke – for vi stod med nyuddannede bukser på og et budget derefter) da vi skiftevis sagde lande højt for at komme med inputs. Vi nåede dog til enighed og Thailand it was!

scooter-backpacking-thailand

Vi har begge rejst flere gange i Thailand før, dog kun hver for sig. Vi kan begge skrive under på, at det på ingen måde er en hemmelighed, at mange steder i Thailand efterhånden er mættet og voldsomt overrendt af – lad os bare kalde dem, hvad de er: pisse irriterende turister (som jo selvfølgelig hverken er os eller dig der læser med!). Vi var enige om, at vi gerne ville undgå de værste horder og gik derfor all-in på at undersøge områder i Thailand, som endnu ikke er helt ødelagt af all-inclusive turister og for mange neonskilte. 

Vi vidste, at mange områder i Thailand stadig har masser at byde på, hvis man undgår de overfyldte steder som fx Phuket eller Krabi. Der er jo en grund til, at Thailand er et af verdens mest populære rejsedestinationer OG et land, som vi begge elsker at rejse rundt i – og som vi kommer helt sikkert kommer tilbage til mange gange endnu. 

Vi brugte mange timer foran computer og det var bestemt ‘research tiden’ værd, for det gjorde, at vi begge blev mindet om, at landet stadig er helt igennem fantastisk – topklasse til at rejse med rygsæk, fyldt med ydmyg altid smilende mennesker og mest af alt en helt utrolig natur.

backpack-thailand-mikkel
Husk altid at købe en masse toasts i 7-Eleven

Så hermed første tip – Thailand er virkelig et af de steder, hvor det betaler sig at afsætte en seriøs portion tid af til research hjemmefra inden afrejse, så du finder de små unikke små perler, der ikke er slidt ned endnu. Det gjorde vi – og forhåbentlig kan vi nu inspirere dig lidt på vej her.

Vi endte med en rute, der lød: Bangkok → Khao Sok → Surin Island → Koh Phayam.

Første stop: Bangkok

Også kendt som: City of angels, The big mango eller Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit. 

Bangkok går under mange navne – og måske med god grund, da det er en storby med mange identiteter. Mange springer Bangkok over, når de ankommer til Thailand eller bliver højst et døgns tid, hvor de napper et tempel med på opleveren, inden de ‘flygter’ sydpå til øerne. Det er ærgerligt, for man snyder sig selv for en storbyoplevelse, som er svær at finde andre steder i verden. Bangkok kan måske for nogle være en intimiderende eller ligefrem svær by – især for en ‘first-timer’. 

Der er ingen tvivl om, at Bangkok både er kaotisk, hektisk og beskidt – måske er den endda heller ikke for alle. Men ligesom med så mange andre storbyer af denne kaliber, er det (no surprise) vigtigt at lave god research hjemmefra. Det kræver det for at få fuldt udbytte. Og gør man det, er det svært ikke at blive fuldstændig bidt og forelsket i denne fascinerende og summende hovedstad med de helt voldsomme kontraster. 

travl-markede-bangkok

Hvis du ikke har været der før, så forestil dig et virvar af storslåede templer i guld og farvet glas mellem tårnhøje skyskrabere. Blomstermarkeder og munke klædt i orange snor sig mellem trafikpropper, tuktuk’er og farvede taxaer. Luften er fyldt med dufte og lugte, der skiftevis får din næse til at væmmes eller sniffe hårdt ind for at få mere. Kolde øl, cityvibes og en konstant tung varme og følelsen af forurening. Der er flotte pladser og parker, men også snuskede hjørner med en massage menu, der er lidt ud over det sædvanlige. Og er du en hund for eksotiske markeder, natmarkeder, endeløse shoppingmuligheder af især tøj, gadgets og tingeltangel – så er du det helt rette sted. 

Og ender du i Bangkok er den vigtigste ting, at du SKAL huske at sejle på floden. For mig (C) findes der næsten ingen større forelskelse i verden, som den der opstår, hvis man ved solnedgang sejler på floden Chao Phraya, der løber tværs gennem Bangkok. Aftensolen lyser gennem byens tykke lag smog, der skaber et særligt orange lys over byen og fremkalder en pludselig ro over den hektiske by.

bangkok-tempel
bangkok-baad
mikkel-paa-baad-i-bangkok
Floden Chao Phraya i Bangkok - en god alternativ transportform rundt i byen

Inden vi dykker dybere ned i Bangkok, så vær OBS på, at der er sket en udvikling i prislejet over de seneste år. Det ER billigt at rejse rundt i Thailand, men man mærker, at Bangkok er en storby og derfor en lille smule dyrere. Du kan sagtens finde en billig phad thai til 100 baht (20 kr) i et gadekøkken nær Khao San Road eller rundt omkring på de mange tusindvis af markeder. Men du betaler også hurtigt 55 kr for en fadøl på en tjekket hipster bar eller giver rigtig mange penge for et måltid på en gourmetrestaurant – begge slags steder pibler frem overalt i byen. 

Ligeledes kan du også nemt give i nærheden af 100 kr for en drink på de populære skybars. Så lad det ikke komme bag på dig – storbyer er som altid lidt dyrere, derfor vil du generelt bruge lidt flere penge i Bangkok. MEN det er alle pengene værd.

Først og fremmest - Hvordan kommer du fra lufthavnen ind til Bangkok?

Det kan virke jævnt uoverskueligt at skulle tænke på transportmuligheder, når luftfugtigheden er 99% og den 40 grader thailandske mur af varme rammer dig ved udgangen af lufthavnen efter mange timers rejse. Din taske er tung og jetlaggen er langsomt begyndt at trænge ind som bly i kroppen på dig. 

Vi var heldigvis forberedt hjemmefra og havde derfor også overskud til at tale pænt til hinanden, så første transport oplevelse gik helt smertefrit. Så her kommer info til, hvordan du også kommer nemt og godt fra start i Bangkok – og derfor også holder dig gode venner med din rejsemakker i den pænt ekstreme varme:

Husk at hæve kontanter

Find først og fremmest den nærmeste hæveautomat! Der er en lige på togperronen, hvis du ikke har fået vekslet baht hjemmefra. Hæv rigeligt, kursen er ok her, og du har brug for kontanter hele tiden fra nu af – især til alle transportmuligheder.

Hurtigt, nemt og billigt - Tag toget ind til byen!

Vi tog toget for 45 baht (cirka 10 kr pr mand). Så snart du træder ud i lufthavnens velkomsthal, så kig op og led efter skiltene, der viser dig hen til toget – ‘Rail link’. Tag fra lufthavnen – Suvarnabhumi Airport til Phayathai Station (her kan du skifte til BTS – Skytrain, der er en form for metro oppe i luften, der kan tage dig videre hen i nærheden af næsten alt. Vi uddyber om Skytrain længere nede, for der er ingen tvivl om, at Skytrain bliver din bedste transport-ven). 

Turen fra lufthavnen tager en lille halv time. Du behøver ikke stresse ned til toget, da der afgår et ca. hvert kvarter. Vær dog opmærksom på, at toget kun kører i tidsrummet kl. 6:00 til 00:00.

Alternativt - Tag en taxa, du HAR faktisk råd!

Det nemmeste er selvfølgelig at hoppe på en taxa, lige så snart du træder ud af lufthavnen. Thailand er et af de lande, hvor du rent faktisk har råd til at at lave den manøvre, også selvom du skal køre langt. Fx bør det ikke koste mere end 400-500 baht (80-100 kr) inklusiv betalingsafgift ved motorvejen, for at komme til Khao San Road (hvor mange backpackere ofte holder til), selvom det er ca 30 km fra lufthavnen. Husk altid at vælge de taxier, der har taxameter, ellers tag den næste. Bliv ikke forbavset, hvis de charger dig for et mindre lufthavnsgebyr oveni.

Busser

Der går også busser fra lufthavnen ind til byen, men man skal generelt være lidt mere hårdfør for at forstå deres bussystemer. Den eneste grund til at vi kastede os ud i de lokale busser i Bangkok senere på turen var, da vi endte lidt uden for Bangkok og skulle med en flodbåd tilbage til byen, som åbenbart ikke sejlede den dag. Tre søde thaimænd forsøgte frustreret at forklare os på thai, at vi bare skulle hoppe på en bus, imens de pegede og skubbede os ned af gaden. 

Tilsyneladende skulle der komme en bus 66, men der var hverken skilte eller internetforbindelse og vores thai venner forsvandt hurtigt. Der kom et hav af busser undtagen bus nr 66. Vi stoppede folk på gaden og hoppede ind i alle busser til buschaufførerne og spurgte, om de kunne tage os tilbage til Bangkok. De snakkede hverken engelsk eller Camillas gebrokne thai, så vi var på randen til at give op. Ud af ingenting kom der pludselig en bus med et helt andet nummer, og en gammel thai dame grinede, raslede med sin pengedåse og viftede os ind, da vi opgivende spurgte, om vi kunne komme til Bangkok. Bussen var en rigtig bumlebus uden døre eller vinduer, og modsat os, sad der en gammel mand og viste os sine klunker. 

Men alt i alt – det er altid en god idé at travel with the locals. Billigt, men bussystemet er sgu svært at gennemskue i Bangkok. Man kan sagtens, men der er mange gode alternativer og: Tilbage til lufthavnstransporten – derfor anbefaler vi klart toget, der både er nemmere og hurtigere. Tjek eventuelt også op med dit hotel/hostel. Næsten alle har en afhentningsordning i lufthavnen – ofte kan de arrangerer afhentning i lufthavnen til en okay pris – dog er de ovenstående løsninger uden tvivl billigere.

bus-bangkok
mikkel-bus-bangkok

OBS - der er to lufthavne i Bangkok!

Don Mueang International Airport og Suvarnabhumi Airport. Du lander og skal højst sandsynligt fra Suvarnabhumi Airport, hvis du flyver langt, da næsten alle udenrigsfly er tilknyttet denne lufthavn. 

Don Mueang International Airport bliver oftest brugt til indenrigsture og fly til de omkringliggende lande. Dobbelt tjek din billet – og sørg for at tage transport til og fra den rigtige lufthavn. 

Lander du i Don Mueang lufthavn er den nemmeste transportform ind til Bangkok dog klart en bus, du tager direkte ude foran velkomsthallen. Det er skilte! Det er nemt og billigt.

Hvor skal jeg bo i Bangkok?

Det kan virke som en jungle, når du skal finde et hotel i Bangkok. I Bangkok bor der ca. 10 millioner mennesker, byen indeholder 50 distrikter og 169 subdistrikter, hvor der findes meget langt over 1000 hoteller. Du kan bo for alt mellem 50 kr til mange tusindvis af kroner pr. nat. Så der er ikke noget at sige til, hvis du synes, at det er lidt uoverskueligt at finde det helt rette sted med den fede placering, når du sidder derhjemme og scroller på hotels eller booking.com. Den følelse sad vi i hvert fald med.

Vi vil anbefale, fx at bo i området Sukhumvit. Vi kan ikke nødvendigvis sige, at det område kan noget specielt ift. andre, men det er overskueligt at komme til og fra ift. transport. Det ligger tæt på diverse store malls, som er et godt pinpoint – og det er nemt at komme rundt til diverse seværdigheder og områder. 

Alternativt vil vi foreslå at finde et sted langs floden, da det også kan give gode muligheder for transport ift. templer, Khao San, markeder og lignende, fordi man kan hoppe på de lokale flodbåde. Mit bedste råd vil dog være at finde noget, der ligger tæt på BTS Skytrain (Bangkoks metrosystem). BTS Skytrain udvider konstant og kan næsten tage dig hen til hvad som helst i byen. De fleste hoteller angiver, hvor langt der er til den nærmeste BTS station, så det kan være et godt pejlemærke.

chao-praya
Du kan fx vælge at bo langs floden, her ligger der mange hoteller med god udsigt over floden Chao Praya

Vi valgte at bo til 200 kr pr mand pr. nat på Davis Hotel i området Sukhumvit. Hotellet havde en god placering, hvor en meget sød thai’er fra hotellet kørte os gratis i tuktuk til Skytrain hver dag (selvom det var i gåafstand). Vi havde et fint dobbeltværelse med et stort vindue, så man kunne kigge fra værelset ind til badeværelset (man kunne heldigvis også trække et gardin for). Hotellet havde to pools, en rooftop bar og en god morgenmadsbuffet med både sushi, en brødbuffet, frisk frugt, diverse morgenretter og en kok, der sørgede for at lave dine æg præcis, som du vil have dem – bestemt et anbefalesværdigt sted til prisen. 

Har du lige lidt flere penge i pengepungen, end vi havde, vil (C) helt sikkert også anbefale et ‘corner room’ på hotellet U Sukhumvit Bangkok (fra sidste besøg i Thailand). Begge steder har pools på toppen af bygningen, som er det bedste sted at pleje sin jetlag. Vil du helt op og ramme et seriøst level af luksus, så kig nærmere på hotellet ‘Eastin Grand Hotel Sathorn’ (også fra tidligere besøg). Det er BESTEMT ikke SU venligt, men det er det hele værd, hvis du hoster op. Her finder du i hvert fald den vildeste morgenmadsbuffet i dit liv.

davis-hotel-bangkok
Jetlag på toppen af Davis Hotel

Hvis du ikke rejser på et alt for skrabet budget

Hvis du har pengene til det, så gør dig selv den tjeneste at ofre penge på et godt hotel. Du får rigtig meget for pengene sammenlignet med andre hoteller til andre rejsedestinationer. Så hvis du drømmer om at prøve at bo på et ægte luksus hotel med store badekar, silkebløde morgenkåber, vil du tage en morgendukkert i en infinity pool med udsigt udover storbyen, og vil du æde dig gennem en overdådig morgenmadsbuffet med alt hvad hjertet begære, så er Bangkok virkelig stedet, hvor du har chancen. Sving dankortet, hvis du kan – det er uden tvivl det hele værd. 

Vil du dog leve helt skrabet, ved vi, at du kan finde dobbeltværelser omkring Khao San Road til en god slat under 100 kr for to personer pr nat – forvent dog hverken nattero eller vaskede lagener. Tidligere besøg og erfaring siger dog, forvent rotter på værelset og klistrede pornoblade under sengen.

Hvordan kommer jeg rundt i Bangkok?

Tag ikke fejl af, hvor meget biltrafik der er i Bangkok. Det gælder om at finde alternative måder at transportere dig rundt på. Det kan virke fristende og nemt at tage en taxi eller en tuktuk, men rammer du diverse rush hours, risikerer du at sidde fast i trafikken 1-2 timer mere, end du havde regnet med udelukkende pga. trafikpropper. Bangkok har af samme grunde selvfølgelig udviklet masser af bedre, nemmere og billigere alternativer til transport, som også er dem thaierne tyer til. Kast dig ud i dem med det samme, selvom indrømmet – det kan virke lidt uoverskueligt at gennemskue deres systemer de første par gange. Men du sparer både tid og penge – og egentlig er flere af transportmulighederne er oplevelse i sig selv.

BTS Skytrain

Bangkok har både et metrosystem, der kører under jorden og så har de ‘BTS Skytrain’, som er et metro lignende tog, der er forhøjet over og gennem byen. Det bedste ord vi kan beskrive det med er ‘convenient’. I øjeblikket er der to linjer, ‘The Suhkumvit line’ og ‘The Silom line’. De to retninger dækker et godt område af Bangkok og giver gode muligheder for at komme rundt. Du kan både selv købe billetter i automaterne på stationerne eller ved en skranke med ansatte, der oftest er hjælpsomme og kan hjælpe dig med, hvor du skal stå af og lignende. 

Vær opmærksom på, at du kun kan købe billetter med kontanter. Det kommer ikke til at ruinerer dig – hver tur vi tog kostede under 10 kr. pr. mand. Du kan både købe enkeltbilletter til de forskellige destinationer, men du kan med fordel også købe en dagsbillet til 140 baht (30 kr), som du kan køre på hele dagen. 

Skal du til en destination, der ikke ligger i nærheden af en BTS-station, så undersøg alligevel muligheden for at bruge denne transportmulighed noget af vejen alene pga trafikpropperne. Find et stoppested i den rigtige retning og hop derefter fx over i en taxa. Vi var maks fan og udnyttede denne transportform ved enhver lejlighed.

bts-bangkok
Mikkel ombord på BTS Skytrain i Bangkok

Hvad skal jeg lave i Bangkok?

Der er et UTAL af oplevelser at kaste sig over i Bangkok, så her er kun et udpluk af, hvad vi kastede os over og lidt af, hvad vi ville ønske, vi også havde nået.

Gadekøkkener

Vores største anbefaling er simpel. Spis i gadekøkkener! – ikke bare i Bangkok, men overalt i Thailand. Der er noget helt specielt over at sidde på en grim farvet plastik stol langs vejen med biler susende om ørerne, imens du får en kold Singha beer og en god fried rice. Oftest får du god mad for ingen penge, og det kan næsten kun betale sig at bestille mere end en øl. Vi spillede altid kortspil, imens vi ventede på maden til mange nysgerrige lokales store begejstring, der ofte kom hen og kiggede med ved bordet. HUSK altid at vælg steder, hvor der sidder mange mennesker, og hvor der er gang i køkkenet.

Er du lost i thaikøkkenet – så her 6 gode retter du ikke må gå glip af:

  • Phad Thai. En ret med stegte nudler, æg og grønt + oftest rejer, kylling eller andet kød. Husk selv at krydre retten med sukker, chili, peanuts, lime og lignende, der oftest står på bordet ellers bed om det. Smager godt med et ‘fried egg’ på toppen – ofte skal du selv bede om dette.
  • Karryretter. Mange thailandske retter er baseret på karry, der også i høj grad er baseret på chili. I Thailand er karryen ofte ‘våd’ i stedet for ‘tør’, som den fx mere er i den indiske køkken. Der findes både grøn, rød og gul karry – Camilla anbefaler klart at gå med den røde! Men prøv dem alle sammen af – det er virkelig ved disse retter, at thaimad er helt speciel. Husk altid at bestil ris ved siden af din karryret!
  • Panang Gai. En thai karryret her med grøntsager og kylling (Gai betyder kylling). En sikker vinder. Den smager oftest lidt stærkt, men er samtidig salt og sød.
  • Tom Kha Gai. En helt klassisk thailandsk varm suppe som nogenlunde direkte oversat betyder ‘kyllinge galanga suppe’, den er cremet og er lavet på kokosmælk med en meget kraftig og fyldig smag. Generelt er deres supper rigtig gode, så prøv dem, selvom du ikke er et suppemenneske. Suppen Tom Yum Goong (stærk suppe med rejer) er også anbefalesværdig!
  • Fried rice. Den thailandske happy meal. Stegt ris med æg og grøntsager, bacon, kylling eller hvad end du vil have i. De findes i en masse forskellige varianter.
  • Chicken satay spyd. HUSK at få kyllingespyd med peanutsauce – til forret, til mellemsnack, for sjov – faktisk bare bestil dem, når som helst du lige kan snige dem ind.
spiser-thaimad-gadekoekken
Mikkel i gadekøkken i Bangkok med fried rice - den thailandske happy meal

Zuma Bangkok - Hvis det skal være lidt fint

Camillas forældre sponsorerede en ‘fin-fejrings-frokost’, som vi skulle spendere i Bangkok. Vi besluttede, at vi ville prøve noget, som vi ikke havde råd til derhjemme, fordi man trods alt kan få lidt mere for pengene her. Efter nøje overvejelser besluttede vi os derfor for at prøve noget japansk (ikke ligefrem en hverdagsspise for os – og hvis det endelig sker, så hopper vi på sushien). Vi hoppede i det pæneste tøj, som vi kunne finde i rygsækken blandt svedige t-shirts og de gode gåsko og ankom i foyeren på et fancy hotel, hvor restauranten lå. Her blev vi blev modtaget af tjenere, der var pænere klædt end os. De eneste, der havde valgt Zuma som dagens ‘onsdagsfrokost’ udover os, var et japansk business meeting. Vi bestilte en flaske vin og en tre-retters menu. Anretningen på alle måltider var vanvittig flot, hvor alt blev serveret på en masse is. Maden var enormt lækker – men der var selvfølgelig MEGET rå fisk. Mikkels øjne blev lange, da han opdagede, at Camilla havde oversat det japanske menukort og bestilt sushi i stedet for hans rå – gud ved, hvilken japansk fisk. (I det mindste havde de fjernet øjne og finner). 

Alt i alt rigtig hyggeligt og stor anbefaling, hvis man vil spise lidt fint en dag. Der er formentlig flere, der vælger stedet som aftenmenu, men prisen stiger også i dette tidsrum. Vi betalte cirka 300 kr for en tre retters menu og fik øl til. Fantastisk og kæmpe kontrast til gadekøkkenerne!

mad-zuma-bangkok
zuma-bangkok
zuma-bangkok

Food courts

Bangkok har nogle KÆMPE store shopping malls og inde i næsten dem alle sammen, findes der store food courts – dvs. en stor hal med alverdens slags mad. Et godt sted at gå hen, hvis man ikke lige orker, at begive sig på eventyr efter aftensmad. Her er det nemt og det er uden tvivl noget til dig. I alle malls findes der også billige restauranter, der vil ofte være fyldt med thaiere og ikke turister. Mange malls havde også til vores store fornøjelse arkadespil, hvor vi fik hurtigt fik brændt nogle 20’ere af.

arcadespil-bangkok
Camilla brænder alle småmønterne af i et mall, hvor man kunne prøve diverse arkadespil

Markeder

Først og fremmest – Det vrimler med natmarkeder! Både natmarkeder, der er fast etablerede markeder, men ofte opstår de også i mindre grad rundt omkring de store shoppingmalls og lignende. Sidstnævnte skal du ikke gå efter, men blot tilfældigt støde ind i. Til gengæld skal du helt sikkert prioritere natmarkederne!

natmarkede-bangkok
Mikkel på lokalt kødmarked i Bangkok

Vi fandt et meget lokalt kødmarked bare ved at tjekke, hvilke der lå i nærheden af vores hotel på Google Maps. Det var MEGET lokalt og bestemt en oplevelse at gå igennem. Vi sneg os ned af mørke gyder og krydsede mærkelige broer, indtil vi kom til et kaos af et natmarked. Det løb med blod, kødsaft og rotter på asfalten og folk gloede på os, ligeså meget som vi gloede på de mærkelige kødstykker. Vi blev begge mindet om, hvor høje og lyshårede vi er og følte os meget vikingeagtige, imens vi spankulerede rundt mellem de lokale thaiere her. De vinkede og smilede genert til os og grinede barnligt fjollet, når vi vinkede tilbage. Det slags marked var mere en sjov oplevelse – der findes MANGE andre, hvor man både kan spise, shoppe og har lyst til at hænge ud i flere timer. Ligeledes findes der også mange med måske lidt for mange Gogo-bars og ladyboy shows. Det er, hvad man er til.

camilla-natmarkede

Asiatique

Asiatique er et natmarked/en form for bazar langs floden Chao Prahya. Stedet indeholder 1500 små butikker og 40 restauranter, så du får nemt en aften til at gå her. Der er gratis bådtransport fra og til bådstationen Saphin Taksin, hvor du også kan hoppe direkte videre på Skytrain. Der er menneskekaos ved Asiatique, men på den gode måde. Her tager mange thaiere hen med hele familien for at spise og hænge ud på barerne, der vender ned mod vandet – det er dog ofte de thaiere, der har ok fyld i deres pengepung. Der er rig mulighed for både shopping og spisemuligheder – og vi fik meget tid til at gå med at sidde og drikke fadøl, glo på menneskemylderet og se stor både sejle forbi med thai dansere, cabaret og techno musik ombord.

asiatique
Gratis båd fra bådstationen Saphin Taksin til natmarkedet ‘Asiatique’.

Chatuchak Weekendmarked - ET MUST

Chatuchakweekend marked er et af verdens største markeder. Vi har læst os frem til, at der er over 8000 boder, hvor din indre shoppelyst kan få lov til at gå helt i selvsving. Der er alt fra hundehvalpe til Dr. Martens til vintagetøj til solbriller til sofaer til ulovlige coralfisk til kopivarer til souvenirs. You name it. Det er der. Glæd dig.

Vi opfordre dog til at følge disse selvopfundne Chatuchak regler:

  • Husk at hold colapauser! Der er virkelig VIRKELIG VARMT. Du går i tætte gange, luften er tæt og der er mange mennesker. Det er næsten umuligt ikke at gå sukkerkold. Så lav en regel om, hvor tit i skal have pauser. Man kan hurtig blive fortabt derinde.
  • Brug mange penge! Vi endte med at tage ud til det her marked to gange. Første gang glemte Mikkel at holde nok colapauser, så han gik sukkerkold og glemte at bruge penge (hæhæ). Camilla følte en naturlig trang til også at fylde hans rygsæk, eftersom hun havde fyldt sin egen, så derfor måtte vi selvfølgelig afsted igen. Det er virkelig billigt, og selvom vi var derude to gange, var det første vi begge bittert sagde, da vi kom tilbage på hotellet – Vi skulle have købt meget mere!
  • Prut om prisen med mindre, de har fixed prices. Men gør det ordentligt – du rammer hurtigt ind i klassikeren, hvor du begynder at prutte om prisen på fx en skjorte. Bagefter opdager du, at du egentlig bare pruttede om 5 kr. Mon ikke den søde thaimand har mere brug for den femmer end dig.
  • Find et meeting point. I bliver uden tvivl væk fra hinanden – Camilla troede, at nogle havde kidnappet Mikkel og panikkede, da manden ikke tog sin telefon. Egentlig kiggede han bare på så punge med elefanter. Der er fx et højt tårn med et ur på, som man altid kan spotte på afstand på trods af de mange boder.
  • AIRCON PAUSE! Der ligger et stort shopping mall ved siden af. Der sælger de primært tøj (også helt vildt billigt), men vigtigst af alt er der aircon og gode toiletter. Så derfor et ultimativt pausested, man skal besøge.
camilla-paa-chatuchak
Husk at hold colapause på Chatchutak Weekendmarked - det er hård kost for en ægte shopper.

Du har måske hørt om de flydende markeder i Bangkok. Vi sprang over i denne omgang – nogle områder godt kan være lidt af en turistfælde, men det er stadig spændende og anderledes at se.

Templer

To af de mest kendte attraktioner i Bangkok er ‘Grand Palace’ og templet ved siden af ‘Wat Phra Si’. Begge bygninger er storslåede, fuldstændige vanvittige og meget unikke. Det er en vild oplevelse at gå rundt at se. MEN det kræver en helt ekstrem tålmodighed pga menneskemylderet. Hvis du på nogen måde skal se det, så stå op og vær der en halv time inden åbningstid ellers er det faktisk næsten ikke til at holde ud.

Vi har begge set det på tidligere rejser, så vi sprang det over udelukkende pga. vi ikke orkede menneskepresset. Til gengæld vil vi (måske mest Camilla – Mikkel var sød og fulgte trofast med) gerne anbefale to andre templer. Der var langt mere peace and quiet, og man kunne nyde det helt i fred. Obs – husk altid at dine skuldre og knæ skal være tildækket. Det kan derfor være godt at have et tørklæde med i tasken.

The Golden Mount - Wat Saket

Det er ligesom navnet indikerer, det ligner en mini ‘bjerg’ midt i det hele med et tempel på toppen. Det er en meget varm tur op og ned. Heldigvis kan du stoppe op undervejs og lade som om du er voldsomt fascineret af de flotte gonggonger, som man heldigvis også må slå på. Du bliver mere glad for at se de kølende fans end den flotte udsigt og de smukke buddhaer. Forbered dig på store svedpletter på steder, hvor du aldrig har haft dem før. Men når du lige er kølet af, så tag et kig rundt. Der er først og fremmest en helt vanvittig udsigt over Bangkok. Du kan snørkle dig ind i fine korridorer og se nogle fine guld buddhaer. Man slutter på toppen, hvor en kæmpe og sindsygt flot guld ‘chedi’ eller thailandsk stupa tårner sig mod himlen.

the-golden-mount
the-golden-mount
the-golden-mount-3
Wat Suthat Thepwararam

Et virkelig smukt og i mine øjne et overset tempel. Her er ro og fred sammenlignet med tidligere nævnte, og her er der ro til at gå rundt og få kigget ordentligt på alle små guld krummelurer, vægmalerier, skulpturer osv. Tempelets fineste attraktion er dog deres ekstreme samling af buddhaer, der indkranser hele området. Bestemt et besøg værd. Udenfor templet kan du spotte ‘The Giant Swing’, som på mange måder at et af Bangkoks kendte historiske symboler.

Begge ovennævnte templer er i gåafstand til Khao San Road. Det er jo næsten obligatorisk at tage et smut forbi backpackermekkaet ved Khao San Road – uanset om du bare vil glo på tømmermændsramte backpackere, selv vil feste, drikke en øl i vejkanten, tage en pause med en kold cola eller har besluttet at du ikke kan tage hjem uden en tatovering (er det tilfældet, anbefaler vi Bangkok Ink, der ligger for enden af hovedgaden – du skal booke god tid i forvejen). Vi hyggede os med en øl i vejkanten og sprang over på tatoveringerne i denne runde.

templer-bangkok
wat-suthat-thepwararam

Shopping malls

Vigtigst af alt – snyd ikke dig selv for en tur i Bangkoks mest legendariske shopping mall MBK, der er populært både blandt turister og de lokale. Det er som et indendørs street marked. Et 8 etagers mega shopping mekka, der (har vi læst) tiltrækker mere end 90.000 mennesker hver dag. Mikkel var en stærk og tålmodig mand, der pænt ventede imens Camilla prøvede kjole nummer 28. Det er et af de steder, man både hader og elsker, men det er svært ikke at komme til at svinge dankortet, når man vader rundt i de forskellige afdelinger. 

Mange af de andre shopping malls er mere ‘behagelige’ og Magasin lignende – bare i større format. De mest kendte og mange af dem ligger i området, der hedder Siam. Snyd ikke dig selv for en tur i diverse shopping malls, for uanset om du er til det eller ej, så er det ekstremt så voldsomme og store mange af dem er. Tjek evt også Icon Siam, der ligger langs floden. Pt er det nyeste mall og går under navnet ‘mother of all malls’.

mbk-shopping-mall
Shopping i MBK - Vi går kun med mundbind pga corona, det behøver man ikke under normale omstændigheder

Cykeltur

Havde vi haft en dag mere, så havde vi kastet os over en cykeltur rundt i Bangkok. Du tænker måske ‘hvad?’, når man hører cykeltur og Bangkok i samme sætning. Men vi har hørt fra mange, at det er en god oplevelse og bestemt værd at tilføje til sin liste. Ligeledes ville vi være taget til Chinatown. Ligesom så mange andre storbyer, har Bangkok selvfølgelig også deres eget Chinatown. Vi var afsted under det kinesiske nytår og havde læst, at en del butikker og lignende holdt lukket i denne anledning. Derfor nedprioriterede vi det. Obs – Midt i Chinatown finder du en stor plads med en masse gode gadekøkkener, hvis du kommer afsted. Google rundt på ‘self-walked tour around Bangkok’, her er der masser af gode ruter, der tager dig gennem gode kvarterer.

Lumphini park

Nærmest Bangkoks Central Park! Det er en af Bangkoks få ‘open spaces’ – et grønt åndehul midt i trafikkaosset og storbyen og dermed, hvor der er masser af løbere og ældre mennesker, der står i skyggen og dyrker strækøvelser. Generelt et godt sted at gå en slentretur væk fra de mange mennesker og larm. Der er masser af legepladser, og du kan låne en cykel båd og tulle rundt på en lille sø. Hold øjnene åbne, for i parken bor cirka 400 ‘water monitor lizards’, der oftest er ca en meter lange, men kan blive op til tre. De er flotte og ekstremt fascinerede, men hold afstand, da de har et giftigt bid.

lumphini-park
Lumphini Park

Khao Sok

Khao Sok er en nationalpark på hele 739 km2 placeret i sydthailand. Et helt perfekt sted til at få stillet sin trang til at opleve en tropisk jungle, og naturen er er mildest talt vidunderlig. Nationalparken byder på det smukkeste sceneri fyldt med grøn regnskov, storslåede klipper og vilde dyr.

Transport fra Bangkok til Khao Sok

Vi overvejede kraftigt at tage et fly til Phuket for at komme til Khao Sok, men valgte ‘the cheaper version’ og tog i stedet en VIP 24 bus fra Bangkoks sydlige bus station. Busbilletten kan bookes på https://12go.asia/ og kostede 1.240 THB per person.
Selvom busturen tog 14 timer, var turen umiddelbart let og ubeklagelig. Vi var dog ikke informeret om, at vi skulle skifte bus kl. fire om natten, hvilket førte til lidt postyr mellem en thaier, der ruskede i Camilla, for at vække os og fire andre backpackere. Vi blev sat af i vejsiden i mørket in the middle of nowhere uden information om, hvad der nu skulle ske. Heldigvis gik der små 30 minutter og en anden sød thaier hjalp os videre i systemet. Eftersom VIP 24 bussen er luksus bussen, sidder du behagelig med masser af plads (og Mikkel er altså 193 cm og har modelværdige lange ben). Man har endda udmærket internet tilgængelig, så du kan streame film. OG det er også værd at nævne, at stolene havde indbygget massagefunktion til ryg. Det var dog kun den ene, der virkede. Mikkel var heltemodig og gav Camilla stolen, der var uden massage og direkte under airconen.

Og nu hvor vi nævner aircon. Tag for guds skyld EN MASSE tøj på. Vi ved ikke hvorfor, men natbusser har det med at skrue MAKS op for kulden, hvilket gør shorts og t-shirt er et kæmpe no-go! Tag masser af lag på til turen, vi snakker gerne jakke, flere strømper og cirka bare alt, hvad du har i din rygsæk.

Når du ankommer til Khao Sok busstation, så vil der sikkert være nogle lokale, som tilbyder dig et lift til dit overnatningssted mod betaling. Men tjek lige afstanden til dit hotel/resort/hostel, så du kan overveje at gå og spare lidt penge. Download eventuelt Maps.me for at se afstanden, da kortet fungerer uden internet (du skal dog have downloadet kortet inden). Der er IKKE langt til noget i det område.

khao-sok
Vi fik et lift 😎

Khao Sok Nationalpark

Den primære oplevelse i Khao Sok er selvfølgelig nationalparken. Her kan du enten udforske parken på egen hånd ved at betale 300 baht pr. person eller booke en guidet tur.

khao-sok-national-park

Vi havde egentligt tænkt os at prøve begge muligheder, men endte kun med den guidet tur, da busturen alligevel havde kvæstet os lidt den første dag. Vi anbefaler dog, at du også prioriterer at tage en tur på egen hånd – her kan du selv kan styre tempoet og er ikke afhængig af en gruppe, som i nogle tilfælde kan være lettere irriterende. Vi nåede hvert fald at se os lidt sure på et par, der tog omkring 5.000 billeder med deres lyserøde selfiestang (please don’t be that guy)…

maps-me logo
Appen Mapsme hjalp os meget undervejs, da kortet kan bruges offline

Guidet tur i nationalparken

Der findes forskellige guidede ture, der både varierer i antal overnatninger og antal seværdigheder, som du får med i en samlet løsning. Selvom det er fedt at udforske nationalparken alene, så er området du kan gøre det på lidt begrænset. Hvis du vil helt ind i den dybe jungle, skal du booke dig på en tur. Vi valgte en tur med to dage og en overnatning, som kostede 2.500 Baht (550 kr) + 330 Baht (70 kr) for nationalpark entrance fee og båd ind i parken). Overordnet set vil vi anbefale at tage en lignende tur, mest af alt pga. den natur og de omgivelser, du kommer ind til. Vi er begge naturedudes og vil sige, at det var ret ‘outstandable’. Her blev vi mødt af både tårnhøje kalkklipper, en helt klar grøn sø og kom ind i ordentlig vild natur – alene det, var det hele værd.

cheow-lan-lake
cheow-lan-lake
cheow-lan-lake

Turen startede om morgen, hvor vi blev hentet på vores resort ca. kl. 09:00. Da alle ni, der havde meldt sig på denne tur, var samlet, sejlede vi først gennem Cheowlan Lake for at nå frem til turens overnatningsbase. Det tog en times nydelig sejltur i en lille longtail boat at komme frem, hvor vi sejlede gennem skiftende og sindsygt flot sceneri. Efter sejladsen ankom vi til ‘The floating houses”, hvor vi parvis fik tildelt en lille bitte bungalow, der flød på vandet. Indmaden i bungalowen var en beskeden madras, tæppe og pude med kig ned gennem bambusgulvet, hvor du kunne fornemme fiskene svømme nysgerrigt rundt. Man kunne hoppe direkte fra åbningen af sin lille hytte og ud i vandet. 

floating-houses
floating-house

Så efter lidt svømning og en god thaifrokost (alle måltider er selvfølgelig med i prisen), tog vi på vandring i regnskoven mod Nam Tulu Cave. Hvis du har vandret i andre regnskove før, er denne regnskov ikke mere særlig end andre, men stadig frodig, giver perfekte junglevibes og er generelt bare enormt flot. Vi havde den hyggeligste gåtur, hvor alle kan være med, da der ikke er noget store fysiske udfordringer. Men så ankom vi til Nam Tulu Cave!

vandring-i-jungle
vandring-i-jungle
Nam Tulu Cave

Turen gennem Nam Tulu Cave var både sjov og udfordrende på forskellige niveauer. Camilla var først og fremmest ved at kaste op af angst, da de begyndte at forklare om størrelsen på edderkopperne, inden vi gik ind i mørket. Vi er begge nogle suckers for oplevelser, der ikke er 100% ‘turistvenlige’. Vi elsker at være off-track og vil gerne have oplevelser, der hiver lidt i adrenalinen. Og den kunne vi hurtigt tjekke af på listen, da vi bevægede os ind i den mørke grotte. Det eneste lys, der var i grotten, var lyset fra vores pandelamper. 

Vi startede med at gå i vand til anklerne, men jo længere vi bevægede os ind i grotten, nu mere steg vandet op langs kroppen. På væggene kravlede der massivt store edderkopper (heldigvis med lille krop og lange ben i stedet for at være store og behårede – trøstede Camilla sig selv om mange gange). Mikkel, der ellers normalt godt kan hoppe en ekstra gang, når han ser en kakerlak, var pludselig den modigste i grotten. Guiden spurgte, om han og en Ungarnsk gut ville holde en edderkop. Camilla betragtede med afsky på afstand, hvordan han sagde ja, og så den klatrer rundt på hans arm som et andet kæledyr, imens hun helt ulogisk forsøgte at overbevise sig selv om, at der sikkert ikke fandtes slanger i grotten. Hun nåede nærmest ikke tanken til ende før en slange langsomt zigzaggede forbi hendes ben i vandet. Nu dybere man kommer ind, nu mere snæver bliver grotten, og vandet stiger. Der var flere steder, hvor vi måtte svømme gennem det ISKOLDE vand for at komme videre. Godt eller måske ærgerligt, at vi ikke havde GoPro på, så vi kunne vise jer, hvordan ens vejrtrækning hyperventilerer, når man rammer det kolde vand, og man hunde svømmer for at komme videre. 

Er man en frossenpind eller tager angst lidt over i mørket, er det godt at have en ven, der kan trække en gennem vandet. Der var desværre en anden gruppe end os, der havde fået idéen om også at være i grotten. De larmede lidt, men alt i alt var det en pisse fed oplevelse som vi levede totalt højt på efterfølgende!

nam-tulu-cave
Våd og træt efter Nam Tulu Cave
Natsafari og godnat

Efter du når levende ud af grotten, går alle den samme rute tilbage til the floating houses for at tage på “natsafari” i bådene. Her sejler en båd dig og de resterende fra gruppen rundt på søen, mens solen går ned. Solnedgangen var helt unik, da den gik ned bag trætoppene og gjorde himlen lilla. Bådene larmer dog, så chancen for at se elefanter i vandkanten eller lignende er umulig. Vi spottede dog et vildsvin på afstand og sejlede ind under en tukan.

Aftensmaden bestod igen af god thaimad og efterfølgende kan man hænge ud, spille kort og få en snak med de andre i ens gruppe. Vi faldt i snak med et ungt par fra Tjekkiet og endte med at spille kort over et par øl. Hyggen varer dog kun til kl. 22, hvor alt elektricitet slukker og de fleste bevæger sig i seng. Vær OBS på, det kravler lidt i de små hytter og det er bælgragende mørkt. Det er derfor en fordel at huske lommelygten hjemmefra. Der er så mørkt, at man kan blive fristet til at nattisse ud over kanten i stedet for at bevæge sig op på toilettet med mindre, man er en super ranger.

Morgensafari

Næste dag starter dagen helt tidligt med morgensafari i bådene. Turen her var også fantastisk smuk, eftersom morgendisen kyssede overfladen af vandets overflade.

morgendis-cheow-lan-lake
Coral Cave

Efter morgenmaden pakkede vi vores ting og forlod the floating houses med båd til endnu en grotte – Coral Cave. Især udsigten udenfor grotten var smuk – vi blev enige om, at King Kong måtte være blevet optaget her. Grotten var smuk, men oplevelsen her blev ødelagt af ALT for mange turister. Vi blev opmærksomme på, at Coral cave er en del programmet for dem, der bokker sig ind på endagsturene. Dem vil vi bestemt ikke anbefale, efter vi så mængden af mennesker og selfiestænger her.

coral-cave-camilla
coral-cave-mikkel
Afslutning af turen

Til sidst sejlede bådene os ud til en klippeformation i søen (se billede). Flot, men igen var der alt for mange både, der nærmest holder i kø for at komme til. Dette stop var også en del af endagsturenes program.

coral-cave
Lige udenfor Coral Cave

Dagsture eller 2 dages tur i National Parken?

Som sagt i begyndelsen, vil vil uden tvivl anbefale at booke en tur med overnatning, da omgivelserne er dels er vanvittig smukke og Nam Tulu grotten var en oplevelse. De små fine hytter er lige lovlig levende om natten, men hyggelige og bestemt også en oplevelse værd. Vi fraråder dog at booke endagsture – og snak eventuelt med dem, der arrangerer jeres tur, om at undgå stoppene, hvor der er for mange andre. Det ødelagde det for os, når vi var for mange samlet. Heldigvis var det langt fra hele tiden, og vi synes bestemt, at det skal opleves.

Surin Island

Vores absolutte yndlings stop på denne tur – på tur i telt!

På dette øhop fik vi muligheden for at hvirvle os helt ned i ‘nature mode’, kunne dyrke vores egen lille tosomhed og fik den grad sammen mærket ‘alene i verden’ følelsen. Stranden var kridhvid, og det omkringliggende hav var absurd blåt. Gør lige dig selv en tjeneste og lav en hurtig google-søgning. For en gangs skyld snyder billederne ikke med farverne.

surin-island-strand
surin-island

Surin Islands ligger 60 km ude i Andamanerhavet og består af fem øer. Området er et beskyttet naturområde, og det koster derfor 200 baht pr person, som et bidrag til naturbevarelsen, hvis du vil besøge øerne. Der har tidligere været lukket ned for besøg på øerne, fordi for mange turister havde gjort skade på korallerne og deres ellers beskyttede miljøer. Der er nu åbnet op for muligheden af overvejende primitiv overnatning på øerne, hvor der netop er ekstremt fokus på naturbevarelse, som også gælder alle besøgendes opførsel.

surin-island-mikkel

Først fra Khao Sok til Surin

Vi tog den lokale bus fra Khao Sok national park til Takur Pa busstation. Busstoppestedet ligger oppe ved hovedvejen for ‘enden’ af vejen, hvor alle overnatningsmuligheder befinder sig. Der sad en lille mand med en metalboks og arrangerede alle busbilletter, det virker måske lidt uorganiseret og lettere kaotisk, men de har uden tvivl styr på det. 

Efter busturen til Takur Pa skiftede vi bus til Kuraburi, som er en lille by/mellemstop for at komme til Surin. Vær opmærksom på at båd afgangene til Surin er tidligt om morgenen, så med mindre, at du ankommer før fanden får sko på, så er du ligesom os nødsaget til en overnatning i Kuraburi (alternativt Khao Lak). I Kuraburi var der et lille marked, få restauranter, ingen turister, men heldigvis masser af tid til at lære at spille poker, hvis du har valgt at have en ledsager som Mikkel med, der kan lære dig det.

overnatning-kuraburi
Camilla havde en god hånd i poker

Inden vi forklarer mere om Surin, vil vi gerne slå et slag for at rejse rundt i Thailand med de lokale busser, som vi gjorde. Det er både nemt, en sjovere oplevelse at rejse med de lokale thaier, der synes, at det er en stor fornøjelse, når ‘falanger’ (fremmede) som os hopper med i deres transportmåde. Vi betalte 320 baht i alt pr. mand (67 kr pr. mand), selvom vi transporterede os mange kilometer. Vi havde tjekket på forhånd og en taxa havde minimum kostet os 5-700 kr. Bussernes standard skiftede meget mellem at være almindelige turistbusser, som vi kender hjemmefra, til busser, der nærmere kunne gå under navnet blikspand uden vinduer og døre. Vi foretrak de sidste – hvem elsker ikke en højere grad af ‘adventure’.

Turen gik til Surin

Vi kom med en speedbåd fra Kuraburi og ankom til Surin. Vi lejede et 3 personers ‘rangertelt’ af nationalparken (ekstra plads til 2xbackpack) for 300 baht pr. nat (63 kr pr. nat). Teltet var fint slået op til os, da vi ankom, og vi kunne leje madrasser og tæpper i nationalparkens hovedkontor på øen – en lille biks med salg af diverse overlevelsesting, du har glemt hjemmefra. Forvent ikke luksus, madrasserne var to yogamåtter og tæpperne små slidte vattæpper. Man kan med fordel og til vores store fortrydelse huske en lagenpose!

overnatning-surin

Alt på øen er helt primitivt. Du sover i telt, der er en kold bruser, ingen wifi, dog et fint velfungerende toilet og en kantine, der har åbent tre gange om dagen i to timer. Der er lavet stisystemer, og der bliver holdt god orden af både nationalparken og de besøgende gæster, der alle er meget opmærksomme på affaldssortering og lignende. Bliv dog ikke forskrækket, når der kravler rotter, aber eller kæmpe krabber rundt på jorden omkring dig. Vigtigst af alt – Indstil din mave på ris. Rigtig meget ris. Camilla måtte kort stå af og overgive sig til en omgang kopnudler for lidt afveksling.

surin-island-camilla

Vi rendte konstant rundt i badetøj med saltvandshår og drak litervis af vand i et forsøg på at holde kroppens niveauer lidt i balance af konstant sol. Du skal selv opfinde din dag, for aktivitetsmulighederne er begrænset. Det tager kun 5 minutter at gå fra den ene side af øen til den anden, men der er plads og masser af tid til at spille uanede omgang kortspil, dyrke lange dybe snakke, gåture og snorkelture (dykkerture, hvis du har lidt flere penge med end vi havde). 

Øen har også en ‘naturetrail’, der desværre var lukket ned under vores besøg. Så forhåbentlig er den åben til en anden god gang. Det havde hævet aktivitetsniveauet til helt nye standarder. Stemningen var ikke til at tage fejl af blandt de andre overnattende gæster – Der er alkoholforbud, en begrænsning på overnattende gæster, skarpe regler for at passe på naturen. Så hvis du er mere til Full Moon party, er det her måske ikke lige stedet. Folk trak sig væk fra hinanden og gemte sig i små hideouts i klipper, junglen, hemmelige strande, overholdte ‘stille-reglerne’ der vil forsvinde lidt og være alene.

surin-island-mikkel

Den eneste kontakt vi havde med andre mennesker, var da vi vinkede til vores nabotelt, en ene mand, der var kommet igen for 8. gang for at snorkle. Ellers smilede vi kort til andre, når vi så dem gemme sig længere nede af stranden, på de små stier eller når vi hentede risretterne til frokost og aftensmad. Der er et kort tidsrum på to timer i løbet af en dag, hvor der ankommer mennesker, der er på dagstur. Igen – aldrig vælg dagsturene, de er for crowdede…

Øens valutasystem

Du skal have kontanter med fra fastlandet, når du bevæger dig ud til Surin, tag hellere rigeligt med. Kontanterne kan nemlig byttes i en lille bod til noget, der mest af alt ligner matadorpenge printet ud på farvet karton. Vi gennemskuede ikke, hvorfor det var smart, men det farvede karton er det eneste, du kan bruge til at købe mad, drikke eller snorkelture.

Snorkeling på Surin

Surin har tidligere været kendt for at være et af verdens bedste dykkerspots. Vi havde snorkeludstyr på hjemmefra, men opdagede til vores store glæde, at man kan leje svømmefinner i øens lille biks. Vi brugte en hel dag på at snorkle, og selvom vi havde forberedt os på at møde døde koraller, så skar det alligevel i hjertet, da vi hoppede i. Korallerne var hvide som sne og tydeligvis ikke til at redde, så desværre ryger Surin ikke på listen over vores smukkeste snorkelling spots. Der var dog heldigvis stadig meget dyreliv i vandet – og vi hilste både på muræner, nemo- og papegøjefisk. 

Er du en rutineret snorkler kommer du ikke til at blive imponeret her, men hvor gør man efterhånden også desværre det, hvis ikke man befinder sig i Stillehavet. Du bør kunne spotte reefsharks og havskildpadder, men de var desværre ikke hjemme, da vi ledte.

backpacking-tur-til-thailand

Koh Phayam

Endnu engang hoppede vi på en af de lokale busser fra Kuraburi og tog en bus til Ranong for 110 bath – ca 24 kr pr. person. Igen – ufatteligt at man kan køre så mange kilometer for så lidt penge. Vi er fans!

Vi havde læst, at Koh Phayam, menneskene og stemningen på øen burde være ligesom Thailand var i 80’erne/90’erne, inden Thailands øer blev overrendt af turisme. Det var ikke svær at forestille sig, da en meget ‘boheme vibe’ på øen gav os ret i det, vi havde læst. Vi mødte primært gamle rygsækrejsende pensionister og ægtepar, der havde besøgt øen 20 gange. Ellers mødte vi udelukkende unge med dreadlocks, som blev slæbt hen ad jorden og bambus tatoveringer på 90% af kroppen. De fleste vi mødte lignede mest af alt, at de var ankommet til øen for længe siden og aldrig havde forladt den igen. Selvfølgelig var der også få, der lignede os – men vi var af en sjældnere art, når vi bevægede os rundt. Der var ikke skyggen af ‘flashpackere’, og du skulle lede med lup, hvis du skulle finde noget, der mindede om en Full Moon Party.

solnedgang-koh-phayam​
Solnedgang på Koh Phayam

Lej en scooter

Det er sjældent, at man støder på bilfri-øer i Thailand, men en af de få er Kho Phayam. Du bliver derfor rimelig hurtigt nødt til at vænne dig til tanken af, at dine transportmuligheder er dine fødder eller en scooter. Ved havnen findes der scooter-taxa’er, der hurtigt kan kører dig hen på dit hotel, hvis du ikke kan overskue at leje en scooter fra start midt i kaoset. Vi lejede først en scooter på hotellet, og gør dig selv en tjeneste og lej en scooter hurtigst muligt efter ankomst. Vi endte med at leje en scooter til 200 baht (43 kr pr dag). Vi lejede gennem vores hotel, så måske kan man endda finde det endnu billigere. Udover det brugte vi cirka 20-30 kr på benzin alt i alt hele ugen – og vi fik ellers brændt nogle kilometer af. Du kan fylde benzin på ved små boder langs vejen – selvom det ser sketchy ud, så er det altså benzin, der står i de grimme plastikflasker til ingen penge. 

Men lej en scooter! Vi lejede bare en, så den ene sad bagpå, når vi kørte. Men lej den! Det gav os frihed til at udforske øen i eget tempo, hvilket du får brug for, hvis du ikke bare skal ligge på stranden eller poolen hele dagen.

lej-scooter

Generelt er Kho Phayam virkelig bare en ø, hvor du kan gå i fuld feriemode og slappe helt af. Vi lejede paddleboards og lånte gratis skimboards på hoteller, spillede frisbee, prøvede forskellige strande af og blev mindet om, at det er en god idé bare at starte dagen med at tage faktor 50 på. Om aftenen gik vi langs stranden indtil en restaurant så tilpas tiltrækkende ud, hvorefter vi satte os ind og fik dagens obligatoriske fried rice for Mikkel og karryret for Camilla. Her gik der for alvor feriestemning i den, hvilket passede perfekt til behovet ovenpå dagene i nationalparken Khao Sok og teltturen til Surin.

ao-yai-strand
Mikkel som "surfer" på Ao Yai strand

Strande

De to mest kendte strande er Buffalo Bay Beach og Ao Yai Beach. Buffalo Bay er den mindste af de to, men stadig en lang strand, hvor det er ok at bade, og der ligger masser af hoteller og restauranter, hvor du kan spise frokost, overnatte og lign. Det var på ingen måde overrendt af turister, da vi var der (uge 2 Februar). Ao Yai Beach er den største strand – klassisk lang og bred strand, hvor du også kan bade. Buffalo Bay er en hyggeligere strand, men Ao Yai er kæmpe og måske lidt bedre. Vi havde læst, at man kunne surfe og spottede også flere surfshops – der var dog ikke skyggen af bølger. Vi ville gerne have surfet, det var dog svært at gennemskue, om vi var der i en forkert sæson eller om der reelt nogensinde var bølger. Vi fandt selvfølgelig mange andre gode hemmelige strande, da vi udforskede øen – så det er bare at lede! OBS – Du vil formentlig læse mange steder, at Kho Phayam er et godt sted til snorkelling, der må vi lige hejse et flag og sige desværre. Der er dog mulighed for at tage dagsture og lignende til Surin, hvis du ikke kan undvære.

Her kan du f.eks bo på Koh Phayam

Vi overnattede to steder under vores ophold, hvilket var planlagt hjemmefra udelukkende med det argument, at vi gerne ville prøve noget forskelligt, da vi brugte over en uge på øen. Vi har hele tiden haft et budget, der hed ca 200 kr. pr. mand pr. nat, dermed hævede vi os selv langt over backpackerniveauet, men blev ikke ruineret og fik stadig god værdi for pengene.

Starlight Beach Resort

Hotellet ligger ved Buffalo Bay Beach, som er en af de to kendte strande på Kho Phayam. Hotellet er et fint grønt område med en række bungalows, hvor der er restaurant og direkte adgang ned til stranden. De har indrettet en hævet terrasse med solstole for enden af haven med kig ud over vandet – det er et must at få en eftermiddags blunder i solen. Du skal dog stå tidligt op og være på tæerne, hvis du skal nå at kapre en stol før pensionisterne. Et meget klassisk bungalow hotel, hvis det siger dig noget. 

Stedet er ejet af Todd – en ægte amerikaner med stort A, der altid er god på smalltalk og en røverhistorie. De forskellige bungalows er fine, men ikke lukseriøse. Forvent ikke små lækre sæber ved vasken eller varmt vand i bruseren, derimod er der seng, eget toilet og hvad man nu ellers lige har behov for. Alle bungalows har en lille terrasse med hængekøje, der er som skabt til eftermiddagslure. Vi havde bestilt med ‘seaview’, og her er der meget forskel på de forskellige bungalows. Vi skulle i den grad anstrenge os for at ane vandet et sted bag træerne. Nogle af de andre bungalows (udover den vi fik) ligger derimod med et fantastisk kig og perfekt seaview, så vi anbefaler at kontakte stedet først ift. bungalowens placering på hotellets område. Vi havde også lige en nat, hvor det puslede lige lovlig meget på væggene og på gulvet. Vi så ikke nogle rotter, men det var svært at forestille sig, hvad det ellers skulle have været. 

Hotellets restaurant er til gengæld anbefalelsesværdigt, god thaimad – og snyd ikke dig selv for deres morgenmadsvafler. Du kan vade direkte ned på stranden, som du helt sikkert skal gøre hver aften, hvor solnedgangene aldrig slår fejl. Folk flokkes dernede hver dag med øl og venner, indtil mørket har lagt sig. Vi lejede SUP og sejlede ud og så solnedgang fra vandet (de kan også lejes på hotellet).

starlight-beach-resort
Camilla Sofie som nyder hængekøjen på Starlight Beach Resort

Phayamas Private Beach Resort

Helt klart vores foretrukne sted af de to – grundet deres bungalows (men prisen steg selvfølgelig også lidt). Virkelig lækre bungalows med både inde og udendørs bruser på toilettet. Kæmpe bred seng, hængekøje ude foran og bare lækre og rene. Det hele var virkelig bare lækkert og i orden. Hotellet har også pool, men vi kom aldrig i, selvom vi ihærdigt mindede os selv om, at vi havde betalt for det. Restauranten var til den dyre side, hvilket resulterede i, at vi ofte kørte hen og spiste andre steder – dog nappede vi en enkelt sandwich en dag med ondt i maven – og deres mad var i top. Den private strand virkede mere som et salgstrick end luksusen af en privat strand. Stranden er dårlig på denne strækning af øen og umiddelbart var stranden mest privat, fordi det ikke var en badestrand og andre hoteller ikke havde kapret pladsen. Måske. Hvem ved. 

Vi kørte i hvert fald til andre strande for at bade. Til gengæld lå vi ofte nede på strandstolene i mørket og lyttede på havet om aftenen og delte en billig thai rom – der var det svært at klage over omgivelserne. De har også pool, dart og diverse aften-underholdninger i den kategori. Helt klart et anbefalelsesværdigt sted, hvor vi igen kunne leje scootere for ca 40 kr om dagen. Deres strand er som sagt ikke noget at råbe hurra for, deres restaurant er i den dyre ende, men deres bungalows er lækre og hvis du har en scooter er de to første punkter jo ikke et problem.

Steder du skal opleve på Koh Phayam

Ellers vil vi gerne lige pinpointe nogle spots på Kho Phayam, som vi opdagede undervejs.

Reggae Island

På den sydøstlige side af Kho Phayam fandt vi den lille ø ‘Reggae Island’. Vi hoppede af scooteren og bevægede os ned på stranden. Rammer du tidevandet på det rigtige tidspunkt, trækker vandet sig så langt tilbage, at du kan gå til øen med vand til anklerne. 

Husk et par sko, der kan blive våde for vandet er fyldt med skarpe muslinger, så behold skoene på. Der er ikke meget på øen, men vi tog rundt, kravlede over klipper og sluttede turen af på ‘Reggae bar’ med en kold iste, inden vi vandrede tilbage til hovedøen. Vi har aldrig snakket så meget om solcreme, som vi gjorde på denne her gåtur, så husk et godt lag faktor 50 for skygge er ikke noget området gør sig i.

Eaglebar

Det skal lige siges, at man skal være en rutineret scooter chauffør, hvis man skal tage scooteren med helt op til baren – der har en udsigt, der dog er værd at køre for. Stien op til baren er både stejl, smal, bumlet og ikke mindst fyldt med sand – så forbered dine baller på en øm hoppetur, især hvis du sidder bagpå! Det smarteste er nok at stille sin scooter og gå op til baren, men hvilken sejrsfølelse det gav, da vi endelig kom frem inklusiv scooter uden skader. Det fortjente en bananshake på toppen! Baren ligger på et af øens højeste punkter og har et flot kig ud over havet. Der er en lille ‘rastabiks’, hvor du kan købe kaffe, øl, cola og sikkert også en joint lige efter din smag, hvis du spørger pænt. Når du er der, så husk at kig op! Barens navn er ikke tilfældigt for i de omkringliggende træer, er der fyldt med ørnereder, hvilket også betyder at himlen er fyldt med ørne. Vi hoppede op på en lille platform med puder, drak bananshakes, kiggede på ørne og en lille lokal landsby af ‘seagypsies’, der boede nedenfor. Et perfekt sted til en rar eftermiddags udflugt. PS. de har tilbud på drinks, når solen går ned – tænk dog lige over, at du også skal ned igen.

eagle-bar
Eagle Bar

Cha-Chai Home - Vores yndlings Café

Vi spiste egentlig meget god mad på Kho Phayam og der er mange restauranter og caféer at vælge imellem med alverdens mad. ÉT STED du ikke må snyde dig selv for er Cha-Chai Home, som er placeret ved en af hovedvejen på øen. Beliggenheden kan ikke noget, men caféen er hyggelig, man sidder på puder på gulvet OG ikke mindst er der et menukort, der vejer 50 kg pga antallet af sider, hvor ALLE retterne får dig til at savle. Der er fx tre sider i menukortet udelukkende dedikeret til forskellige shakes. Caféen går all in på bølgen af ‘eco-locally grown-vegan dishes’ – men derfor er der retter til alle, hvis det ikke lige er dig. Hvis din mave er træt af ris og stærk mad, kan vi i hvert fald garantere, at dit dankort kommer til at flyve her. Vi opdagede den først en af de sidste par dage og endte med at spise både frokost og aftensmad der udelukkende for at prøve flere ting på menukortet.

cha-chai-home

Få en massage og husk underbukser!

Vi havde ‘kun’ fået en fodmassage i Bangkok (som var guld!) og havde besluttet at Kho Phayam var stedet, hvor vi kastede os ud i en mere omfattende full body massage. Der er ingen som thaikvinder, der kan fnise og den fik hele armen, da de spurgte, om vi ville skylle os af sammen i bruseren, imens de ventede nysgerrigt ude foran. Er du lyshåret, så forvent også at dit hår får en ekstra omgang massage, især Mikkels skæg fik en solid omgang nus. Vi vil ikke afsløre, hvem der glemte det, men er du ikke vant til at få en full body massage, så husk at tage underbukserne på igen, når du har skyllet dig af. Hvis du glemmer det, får det nemlig fnise niveauet til at stige til ekstremer både blandt kæreste og thaikvinder. Er du ikke til en hel times massage, så snup om ikke andet en halv times fodmassage. Normalt skal man slet ikke røre Mikkels tæer, men her opdagede han en helt ny kærlighed, da en søde thai kvinde kastede sig over hans fødder.

Hvor lang tid skal du bruge på Koh Phayam?

Vi endte med at være på Kho Phayam i ni dage – syv havde nok været tilpas. Vi hyggede os hele vejen igennem, men vær obs på, at øen er forholdsvis lille, og du har hurtigt set det meste på kort tid. OGSÅ selvom du bruger god tid på stranden og sover længe.

Afslutning

Og på den måde gik tre uforglemmelige uger. Da flyveren lettede mod Danmark, begyndte Camilla at græde, fordi det hele nu var slut. Men heldigvis er vores rygsæk allerede klar og spændt op til næste tur. Som vi indledningsvist skrev, kan vi konkludere, at Thailand stadig er et fantastisk rejseland og har du ikke været der før, så er det bare med at komme afsted. Lav selvfølgelig research hjemmefra, men tag afsted (!) Nyd varmen, maden, menneskerne – det skuffer virkelig ikke, for Thailand har så meget forskelligt at byde på, uanset hvad du er til. Skriv endelig spørgsmål eller lignende i kommentarfeltet herunder, så vender vi selvfølgelig hurtigst muligt tilbage!