De bedste soveposer til backpacking

At hygge i soveposen på slutningen af dagen efter et langt hike, er en af de bedste følelser ved backpacking. Denne liste vil hjælpe dig med at finde den bedste sovepose til dig. Sovepose-listen indeholder de bedste soveposer ift. vægt, kvalitet, størrelse og pris. Listen af udført på baggrund af tests af erfarne backpackere (se mere omkring dette i bunden af indlægget). 

Indholdsfortegnelse

Dette indlæg indeholder reklamelinks.

Bedste overall sovepose til backpacking​

1. REI Co-op Magma 15

Set til 2.300,-

 Temperatur: ISO-test: Kvinder (Comfort) -2,2°C. Mænd (Lower Limit) -9°C
Vægt: 800 gram
Isolering: 850 fill power (dun)

DET GODE:
 En eksklusiv premium sovepose til en billigere pris end konkurrenterne.

DET MINDRE GODE:
 Switchbacktravel fortæller at de oplever, den ikke helt kan leve op til ISO-testen.

ALLE DETALJERNE:
Mærket REI Co-op har udbudt super kvalitets soveposer til fornuftige priser. Den seneste Magma 15 består af en premium varm sovepose med hele 850 fill power i dun. Angående dens specifikationer befinder Magma’en sig i toppen af poppen uden pengepungen rammes for hårdt. F.eks koster Western Mountaineering UltraLite med samme varme 3.500 kr. Magma 15 er bestemt ikke den billigste sovepose, du kan købe, men dens vægt på kun 800 gram og fill power på 850, gør soveposen en af de bedste overall soveposer på markedet til prisen.

REI Magma 15 er ikke perfekt. Ifølge Switchbacktravel, som har udført test af soveposen, lever soveposen ikke helt op til ISO-testen. Bunden af soveposen er en smule bred, som kan medføre dine ben og fødder føles en smule kolde.

2. Western Mountaineering UltraLite

 Temperatur: (EN-test): EN-test: Kvinder (Comfort) -2°C. Mænd (Lower Limit) -9°C
Vægt: 820 gram
Detaljeret vægt: Regular (180 cm): 820 g. Long (200 cm): 880 g.

DET GODE:
Letvægts-sovepose, super komfortabel og godt velbygget.

DET MINDRE GODE:
Dyrere og tungere end f.eks. Feathered Friends Hummingbird 20

ALLE DETALJERNE:
Western Mountaineering HighLite er en ultra let sovepose til varmere temperaturer, men denne model er mere alsidig og udstyret med flere features. Western Mountaineering er en af markedets førende soveposeproducenter og modellen HighLite er producentens mest populære 3 sæsoners sovepose med god grund. Sammenlignet med Feathered Friends Hummingbird, vejer den 142 gram mere, men Western Mountaineering HighLite er med blødere materiale, hvilket gør den yderst komfortabel. Soveposen er også udstyret med “box” syede dunkanaler, således du kan regulere, hvor der er flest dun.

3. Marmot Sawtooth

 Temperatur: EN-test: Comfort -2,7°C. Lower Limit -9,1°C
Vægt: 1134 gram
Isolering: 650 fill power (dun)

DET GODE:
 Varm sovepose ift. pris.

DET MINDRE GODE:
En smule tung.

ALLE DETALJERNE:
De fleste soveposer i denne prisklasse kan holde til temperaturer omkring frysepunktet eller højere. Med denne sovepose får du lidt ekstra varme uden at ødelægge budgettet. Denne sovepose er med sine ca. 580 gram af 650-fill power (dun) en god kombination af ydeevne og værdi. Marmot Sawtooth har også tilføjet en Down Defender behandling for bedre vandafvisning.

Soveposens -2,7 ℃ EN Comfort score er rigeligt for de fleste backpacking ture i fjeldene. Her behøver du ikke at tjekke vejrudsigten hver dag op til turen. Marmot Sawtooth vil dog være at overdrive til de varme sommernætter. Den er heller ikke helt varm nok for hård vinter camping. Derfor er den bedst for dig, som backpacker i foråret eller efteråret.

Soveposen bør ikke bruges i temperaturer under -9,1 ℃. Alt i alt er det en god sovepose med en god varme til prisen. Den er dog overvejende tung og vejer 1,13 kg. Leder du efter en højere fill power fra Marmot, kan du også tjekke Marmot Hydrogen på listen her.

Bedste billige sovepose til backpacking

1. NEMO Kyan 35

Set til 1.200,-

 Temperatur: EN-test: Kvinder (Comfort) +2°C
Vægt: 750 gram
Isolering: Syntetisk isolering

DET GODE:
Super let og kommer med en god komprimeringspose.

DET MINDRE GODE:
Lever ikke op til EN testen.

ALLE DETALJERNE:
Denne sovepose har mest værdi for dig, der skal på en regnvejrs fuld backpacking tur. NEMO Kyan 35 vejer sølle 857 gram. Den er isoleret med 340 gram Primaloft Silver. Normalt er en sovepose, der er isoleret med syntetisk materiale både større og tungere end konkurrenternes. Dette er dog ikke tilfældet med NEMO Kyan 35, som vejer sølle 857 gram.

OutdoorGearLab har prøvet soveposen og er overraskede over den moderate vægt og soveposens størrelse, når den er pakket sammen. Desuden er isolationen af det syntetiske Primaloft Silver er en fordel i våde forhold. Her holder soveposen på en del af varmen, selvom den er gennemblødt.

Den største ulempe ved NEMO Kyan 35 er, at temperatur scoren kun ligger på 1,6 ℃. Outdoorgearlab synes ikke, at soveposen lever op til denne score. Derfor anbefales soveposen som en varmere tre-sæsons sovepose.

Alt i alt, så er prisen på ca kr. 1.268, – en fin pris, når der sammenlignes med varme og vægt forholdet sammenlignes. Soveposen fylder ikke meget, når den er pakket sammen. Derudover holder godt på varmen, selv når den er våd.

2. Kelty Cosmic 20 (999 kr.)

Set til 999,-

Temperatur: EN-test: Lower Limit -7°C.
Vægt: 1266 gram.
Isolering: 600 fill power (dun).

DET GODE:
Billig sovepose for en varm og godt lavet sovepose.

DET MINDRE GODE:
En smule tung.

ALLE DETALJERNE:
For nye backpackere på et budget er Kelty Cosmic 20 en billig sovepose med overraskende kvalitet. Denne sovepose er en god budget 3 sæsoners sovepose, hvor du får value for money. Dens 600 fill power er ikke det bedste, men dette afspejler sig også af prisen.

Bedste letvægts sovepose (kompakte)

1. REI Co-op Magma 30

Set til 2.000,-

 Temperatur: -1°C
Vægt: 561 gram.
Isolering: 850 fill power (dun)

DET GODE:
Virkelig let og billig ift. prisen.

DET MINDRE GODE:
Mindre fill power end Feathered Friends sovepose.

ALLE DETALJERNE:
REI Co-op Magma 30 er en af de bedste kombinationer af komfort, prisniveau og kvalitet. Prisen ligger på ca. kr. 2.085, – og soveposen har en ISO Comfort Rating på 3,8 ℃. Den vejer små 560 gram, og har en imponerende Premium 850-fill power. Fordelene ved denne sovepose er den lette vægt, kompaktheden og værdien for udstyret. Soveposen har ingen hakkende lynlås. Samtidig er den Responsible Down Standard (RDS) certificeret. Ulemperne er det tynde materiale, og den tætte plads i soveposen.

Der er få andre soveposer, som kan matche REI Co-op Magma 30 på denne kombination af varme, vægt og pris. Denne sovepose rammer spot on med sine kvalitetsmaterialer, varme-til-vægt forholdet samt en god form i soveposen.

REI Co-op Magma 30 er soveposen, du leder efter, hvis du vil have en sovepose, der kan det hele til en fair pris. Denne sovepose er perfekt til backpacking om sommeren. Ifølge OutdoorGearLab er REI Co-op Magma 30 ikke nødvendigvis billig, men den ligger på et markant billigere prisniveau end andre ultra-premium modeller. Samtidig giver OutdoorGearLab soveposen en af de højeste scorer på komfort.

2. Feathered Friends Hummingbird UL 30

 Temperatur: -1°C
Vægt: 604 gram.
Isolering: 950 fill power (dun)

DET GODE:
Ekstremt veludført bygget og endnu varmere end varme-testen foreslår.

DET MINDRE GODE:
 En smule tungere end andre letvægts soveposer i -1°C klassen.

ALLE DETALJERNE:
Feathered Friends Hummingbird UL 30 kommer fra det unikke brand Feathered Friends Tanager. Dette er et boutique brand med base i Seattle. Brandet specialiserer sig i premium produkter. Forretningen i Seattle er næsten et obligatorisk stop for klatrere, inden de bevæger sig på eventyr i Mt. Rainier eller steder som Alaska og Himalaya-bjergene. De sælger deres premium produkter direkte til forbrugeren Derfor er denne sovepose også prissat meget konkurrencedygtigt i forhold til, hvad du får.

Feathered Friends Hummingbird UL 30 er beregnet til 3-sæsons brug. Med sin vægt på ca. 603 gram er den en af favoritterne blandt ultralette soveposer på markedet. Den er fyldt med 326 gram af 950-fill down og har en vandafvisende 10-denier Pertex Endurance ydre lag. Ifølge Switchback Travel kan soveposen holder til koldere vejr end den angivne temperatur score på -1,1 ℃.

Soveposen er for dig, der gerne vil spare på vægten. Samtidig er den ekstraordinær varm og inkluderer en holdbar fuld længde lynlås. Denne lynlås giver også mulighed for ventilation og fleksibilitet til at dele som et tæppe.

Alt i alt er denne sovepose ideel for den seriøse backpacker. Den er forholdsvis dyr, men du får i hvert fald, hvad du betaler for. Det største kritikpunkt ifølge OutdoorGearLab er den smalle plads.

Andre gode soveposer

Marmot Hydrogen

Set til 2.899,-

 Temperatur: EN-test: Comfort 0,9°C. Lower Limit -4,8°C
Vægt: 665 gram
Isolering: 800 fill power (dun)

DET GODE:
Let og komfortabel.

DET MINDRE GODE:
Lavere fill power end de andre på listen.

ALLE DETALJERNE:
Marmot Hydrogen er den perfekte sovepose til din sommer backpacking tur, hvor temperaturen ikke falder. Her kan du spare på både vægt og penge. Denne letvægts sovepose holder dig komfortabel og varm helt ned til omkring -4,2 ℃. Soveposen vil fungere perfekt til en tur i fjeldene i varmere vejr. Her bør du holde dig til de lavere elevationer. Selve soveposen vejer ca. 666 gram. Den har kun 309 gram af 800-fill down, hvilket betyder at soveposens totale vægt er under 1 kg.

Marmot tilbyder flere soveposer, som bruger en 800-fill power i stedet for 850- eller 950-fill som Western Mountaineering eller Feathered Friends. Det betyder dog ikke, at produktet er dårligt. Marmot har fundet en god formel til at lave disse soveposer. Hvis du kan lide Marmots produkter, vil du også kunne lide Marmot Hydrogen.

Alt i alt peger Switchback Travel på, at fordelene er den lave vægt og gode komfort. Ulempen er den lave fill power. Marmot Hydrogen er din sovepose til sommernætterne.

Sæson og temperatur

Sommerposer til sommer og varmere vejr (0 grader og mere)
Hvis du camper steder med varmt vejr, er 0 graders soveposer perfekt. På den måde kan spare på pladsen og vægten, da disse soveposer er kompakte og lette. Dog kan det være en god ide at medbringe en hue og andre lag, hvis natten bliver uforventet kold. Det værste der kan ske, er at man fryser om natten. Vælg en sommersovepose hvis du vil have en kompakt letvægts sovepose med, og du ved det bliver varmt, selv de koldeste nætter. Ellers vil jeg anbefale en 3 sæsoners sovepose – du kan altid åbne en lidt for varm sovepose, så det bliver en smule køligere.

3 sæsoners sovepose (-7 til 0 grader)
Langt de fleste soveposer er 3 sæsoners. De er gode pga. deres alsidighed. Om sommeren kan du lyne soveposen op og forblive rimelig kølig og behagelig. Når temparaturen falder til frysepunktet og lavere, kan de fint varme dig om nætterne. Dette gør 3 sæsoners soveposer populære, fordi det er en god all-around sovepose, som kan bruges til de fleste backpacking rejser.

Vintersoveposer (-7 grader og lavere)
Hvis du skal ud og overnatte i koldere terræn, skal du virkelig kende dit udstyr. Mange 3 sæsoners soveposer kan benyttes i frostvejr, men hvis du virkelig skal ud i koldt vejr, bør du anvende en sovepose til frost.

Vægt

Sammen med dit telt, er soveposen en af de store ting, som fylder i din oppakning. Soveposer spænder mellem 0,5kg til 1,5kg. Personligt elsker jeg lette soveposer, men dette kan også gøre soveposen dyrere eller pga. billigere materialer.

Kompakte soveposer

Udover varmen og vægten, er størrelsen og dens kompakthed værd at kigge på. Typisk vil dyrere soveposer med brug af kvalitets materiale være mere komprimerbare. En billigere syntetisk sovepose vil være mindre komprimerbar. Generelt har sommersoveposer en mindre pakkevolume, eftersom de ikke behøver så meget isolering, som varmer soveposer.

Dimensioner - Størrelsen på din sovepose

Størrelsen på din sovepose er vigtig for, hvor meget du nyder og sove i den. Hvis du vender og drejer dig om natten og gerne vil have lidt mere plads, kan du overveje en bredere sovepose. Disse soveposer kan dog måske holde på varmen lige så godt som dem, der er tætte omkring kroppen. De brede soveposer kræver også mere stof og isolering, hvilket gør den tungere og større. Den gode nyhed er, at mange producenter producere flere forskellige bredder af den samme model, så du kan vælge din favorit bredde.
Ligeledes med bredde, findes sovepose-modeller også i flere forskellige længder. Den typiske længde for soveposer til mænd er 182 cm. og den længste på 198 cm. Soveposer til kvinder står oftest i navnet på modellen ellers findes der tit korte versioner af soveposerne på 168 cm.

bedste-soveposer-test

EN og ISO system til soveposer

I stedet for producenter hver især prøver at vurdere den komfortable temperatur, for hvad de forskellige modeller kan klare, har sovepose industrien udarbejdet et standardiseret system for at hjælpe forbrugerne. Der findes to systemer: ISO (international Organization for Standardization) og EN (European Norm). Disse to systemer ligner hinanden meget, og bliver derfor omtalt som EN i dette indlæg. EN-testen guider dig i hvor varm en sovepose er og gør det muligt at sammenligne de forskellige soveposer. Systemet giver følgende vigtig information:

Comfort Rating: Dette tal fortæller hvilken temperatur en gennemsnitskvinde kan sove komfortabel med om natten (for den pågældende sovepose). Generelt sover en kvinde mere koldt om natten.

Lower Limit: Dette tal fortæller hvilken temperatur en gennemsnitsmand kan sove komfortabel med om natten (for den pågældende sovepose).

Disse tal er dog generaliseret. Hvis du derfor ved du sover meget koldt om natten, bør du overveje en varmere sovepose end hvad EN-testen fortæller.

Isoleringsmateriale - Dun eller syntetisk

Der findes to isoleringsmaterialer til soveposer. Dun/fjer (også kaldt down på engelsk) er typisk anvendt fra gås og ænder. Den anden er syntetisk isolering, der typisk består af polyester. Om man kan lide den ene frem for den anden er lidt en religion. Der findes dog nogle fordele og ulemper for hver af isoleringstyperne.
Dun/fjer isolering har en højere varme ift. vægt ratio og mere komprimerbar. Dog er materialet dyrere og tager længere tid at tørre, hvis soveposen bliver våd. Modsat er syntetisk isolering billigere og tørrer lettere, men er mindre komprimerbar og har en lavere varme ratio ift. vægten end dun/fjer isolering.
Hvis du altså gerne vil have en billigere sovepose og backpacker i våde områder, kan en syntetisk isolerings-sovepose altså være en godt valgt.

Dun/fjer isolering: Fill power betydning

Dun/fjer (Down) bruges til isolering til f.eks. jakker og soveposer. Når man kigger på soveposer med denne typer isolering, bør du kigge på dens fill power. Jo højere fill power soveposen har, jo lettere vil soveposen være med den samme isolerings kraft. Hvis soveposen har mindre fill power, jo mere skal den altså veje for at give den samme varme. Hvis du altså gerne vil have en let og lille sovepose med god varme, skal du altså gå med en sovepose med høj fill power. Hvis du ikke har noget imod soveposen er større og tungere, kan du købe en sovepose med mindre fill power og spare penge, da lav fill power soveposer er billigere.

Se også denne video fra REI, der beskriver fill down og dens betydning:

Hvorfor du kan stole på indlægget

Dette indlæg tager udgangspunkt i kæmpe engelske blogs omkring outdoor, der lever af at teste backpacking udstyr og lave anbefalinger. Disse virksomheder har udført tests af over 100 af de mest populære sovepose indenfor backpacking.
Se hvordan de tester soveposerne her. 

Indlægget tager udgangspunkt i følgende research fra:
Outdoorgearlab.com
Cleverhiker.com
Switchbacktravel.com