Hvis du skal overnatte i naturen, skal du finde dig det helt rigtige telt, så du kan sove behageligt og trygt. I dette indlæg finder du de bedste telte i 2020 til dig, som skal på vandretur eller ud og backpacke.
Indholdsfortegnelse
Dette indlæg indeholder reklamelinks.
Bedste telt i test
Big Agnes Copper Spur HV UL2
Pakket vægt: 1.42kg
Minimumsvægt: 1.22kg
Dimensioner: 224 x 132/107 x 102 cm.
DET GODE:
Et rummeligt telt med god plads til to personer. Teltet er let at slå op og og vejer ikke meget. Inde i teltet store opbevaringslommer.
DET MINDRE GODE:
Teltet er lavet i et forholdsvis dyrt materiale, der kræver lidt ekstra pleje. Det gør teltet lidt mindre holdbart end andre telte.
ALLE DETALJERNE:
Big Agnes Copper Spur HV UL2 har været et definerende telt inden for ultralight-kategorien. Teltet er et letvægts backpacking telt, og 2020 modellen vejer da også kun 1,5kg. Det er favoritten på grund af rummelighed, udseende og dens evne til at modstå alt slags vejr.
Teltet er blevet testet af Outdoorgearlab, som har haft det med på alpin-trekking og ugelange backpacking ture med succes. Teltet fungerer derfor optimalt til lang-distance vandring eller trekking. Dog skal teltet holdes ved lige regelmæssigt på sådanne ture.
2020 modellen kommer med 2,69 m2 gulvplads, plads til to, en solid hovedhøjde og to døre. Big Agnes Copper Spur HV UL2 fylder ikke meget, når det pakkes sammen. Desuden tilhører der nye vestibuler, som kan sættes op som fortelt med vandrestave.
Ifølge Switchbacktravel fungerer teltet upåklageligt i alt fra varme nætter til svær regn og vind. Materialet er dog skrøbeligt – og forholdsvis tyndt. Flere brugere melder også tilbage, at fly- og telt dørene ikke er optimalt justeret.
Alt i alt er Big Agnes Cooper Spur HV UL2 et af de bedste letvægts telte på markedet. Det er også lettere end konkurrenter som MSR Hubba Hubba og Nemo Dagger. Teltet ligger øverst på listen, hvis du leder efter en god all-around oplevelse.
Bedste letvægts telte til vandring og backpacking
1. Big Agnes Tiger Wall UL2
Set til 2.500,-
Pakket vægt: 1.13 kg
Minimumsvægt: 0.99 kg
Dimensioner: 218 x 132/107 x 99 cm.
Kapacitet: 2-3 personer
DET GODE:
Teltet er en rummelig og levedygtig mulighed for to rejsende. Det har to store sidedøre og godt med hovedrum.
DET MINDRE GODE:
Dør- og lynlås konfiguration er ikke optimal. Teltet er lavet i et tyndt materiale, og der er ingen udluftning. Desuden er det ret kort for den høje backpacker.
ALLE DETALJERNE:
Big Agnes Tiger Wall UL2 har det samme to-døre og en vestibule koncept som Copper Spur nævnt ovenover. Det er et lav-vægts telt, som er semi fristående. Resultatet er et praktisk telt med plads til to – og en vægt på kun 1,13kg. Desuden kommer teltet med bl.a. en kryds stang, som giver teltet bedre hovedhøjde. Sammen med de to store sidedøre gør det teltet ekstra rummeligt.
Switchbacktravel har haft teltet med på en længere backpacker tur i Utah. De melder tilbage, at det silikonebelagte nylon er overraskende stærkt. Teltet er dog stadig tyndt og behøver vedligeholdelse. Derfor er det ikke den bedste mulighed, hvis du er hård ved dit udstyr. Switchbacktravel melder også tilbage, at teltet heller ikke modstår alt slags vejr som Copper Spur, der er nævnt ovenover.
Det største minus er lynlåsene på dørene, som gør teltet mere udfordrende at åbne og komme ind i. Prismæssigt ligger teltet lidt over de nære konkurrenter. Prisen ligger på 2.500 kr. og lige imellem Copper Spur (nævnt ovenover) til 2700 kr. og Fly Creek til 2.100 kr.
Alt i alt, kan teltet (hvis det behandles ordentligt) bruges mange år frem til let og behagelig camping. Derfor er Big Agnes Tiger Wall UL2 også en god og brugervenlig mulighed til backpackeren.
2. Zpacks Duplex
Set til 3.675,-
Pakket vægt: 0,539 kg
Dimensioner: 229 x 114 x 122 cm.
Kapacitet: 1, 2 eller 3 personer
DET GODE:
Teltet har en ekstraordinær lav vægt og holder overraskende tæt i vådt vejr. DCF-materialet synker ikke eller opsuger vand, når det er vådt. Samtidig kan vandrestave fungere som teltstænger.
DET MINDRE GODE:
Teltet kan være klodset og svært at slå op, da det ikke har et fritstående design. Teltet er dyrt.
ALLE DETALJERNE:
En del af de førende ultra-letvægtstelte udnytter det højteknologiske stof Dyneema – og en af favoritterne er Zpacks Duplex. Dyneema bruges ofte i båd sejl og bliver rost for dens styrke-til-vægt forhold. Teltet her vejer kun 539 gram, hvilket er hele 284 gram lettere og omkring 1.200 kr. billigere end Hyperlite Mountain Gear Dirigio 2 (4.824 kr.).
Switchbacktravel melder, at Zpacks Duplex er rummeligt for et telt i denne kategori, hvor top-højden er 122 cm.
Intet ultra-letvægtstelt er perfekt, men Zpacks Duplex er imponerende og seriøse thru-hikers kan regne med teltet i flere år. Switchbacktravel melder også, at der ikke er nogle problemer med vandtætheden, heller ikke under camping i snevejr. Dog kan de åbne sider og det tynde materiale få teltet til at se klodset ud i visse vejrforhold.
I forhold til gulvareal er Zpacks Duplex mindre end Hyperlite Mountain Gear Dirigo 2, og derfor er det også en trang mulighed for to backpackere. At sætte teltet op er også mere kompliceret, så det kan anbefales at øve sig på dette, inden du bevæger dig ud i vildmarken.
Alt i alt er Zpacks Duplex en favorit ibland ultra-letvægtstelte til thru-hiking og lang-distance eventyr. Teltet er på listen på grund af evnen til at beskytte mod vejret. Prisen på ca. 3.768 kr. skyldes DCF-stoffet, som er vandtæt og virkelig let.
Bedste telte til prisen
REI Co-op Half Dome 2 Plus
Set til 1.400,-
Pakket vægt: 2.41 kg
Minimumsvægt: 2.21 kg
Dimensioner: 234 x 142 x 112 cm.
Kapacitet: 1, 2, 3 og 4 personer
DET GODE:
Teltet er velbygget med god plads til en fornuftig pris. Det er fritstående og let at sætte op. Længden er god til den højere backpacker.
DET MINDRE GODE:
Det er et tungt telt, som kun kan fås i plus størrelser.
ALLE DETALJERNE:
REI Co-op Half Dome 2 Plus kombinerer pris og ydeevne, så det er svært at slå. Til 1.881 kr. får du et telt, der er let at slå op og pakke ned. Teltet har et 70-deniers gulv og lodrette vægge, der giver ekstra loftshøjde.
For et par år siden kunne du få hele REI Half Dome-linjen i både almindelig og plus størrelse for hver kapacitet. I dag kan du kun få dem i de rummelige ”plus” versioner. Ser du bort fra denne ændring, så får du ikke et højere telt med lige så stor værdi, som REI Co-op Half Dome 2 har.
Teltet har en længere holdbarhed end det gennemsnitlige backpacking-telt. Til gengæld vejer det lidt mere end de andre telte på listen. Dette kan gøres op, hvis du splitter teltet mellem to vandrere.
Alt i alt, er REI Co-op Half Dome 2 Plus på listen, fordi det balancerer holdbarhed, brugervenlighed og indvendig plads. Teltet er for dig, der hellere vil have førnævnte ting end at spare lidt vægten. Og så er der jo prisen. 1.881 kr. er altså svært at slå for et telt i samme kvalitet! Teltet skal nok holde mange backpackere tilfredse i fremtiden – måske du skal være en af dem?
Bedste billige telte til vandring og backpacking
REI Co-op Passage 2
Set til 1.000,-
Pakket vægt: 2.55 kg
Dimensioner: 224 x 132 x 102 cm.
Kapacitet: 1, 2, eller 3 personers.
DET GODE:
Teltet er billigt og let at sætte op. Det er fritstående, har stærke lynlåse og dobbeltdøre hele vejen rundt.
DET MINDRE GODE:
Teltet er ikke lige så rummeligt som Half Dome ovenover. Det er tungt og vestibulerne kræver to stave hver. Der er ingen top stang til at øge loftshøjden.
ALLE DETALJERNE:
Er du ny til alt der her backpacking, camping og vandring? Eller kan du kun komme afsted en weekend eller to hver sommer? Så giver REI Co-op Passage 2 dig værdi for dine penge. For kun ca. 1.000 kr. får du et fornuftigt telt, der vejer fornuftige 2551 gram, samt har en dør og en vestibule på hver side.
I 2020 opdaterede REI brandets rainfly’s med et nyt design, som forbedrer ventilationen og gjorde det nemmere at kigge på stjerner om natten. Et sådan rainfly hører selvfølgelig med til teltet. REI Co-op Passage 2 føles dog ikke lige så moderne og rummeligt som Half Dome ovenover. Teltet har den simple X-formede struktur, der er lidt udateret. Det resulterer i skrå vægge og mindre loftsrum.
Et andet væsentligt minus er, at prisen på kun 1.000 kr sætter en grænse for kvaliteten af materialerne. F.eks. bruger teltet ikke DAC-teltstænger men i stedet standard aluminium. Det, at teltet er belagt med polyester, gør det også til en tungere mulighed. Dog kan det vejes op, hvis du splitter vægten mellem to backpackere.
Alt i alt, balancerer REI Co-op Passage 2 mellem funktionalitet og pris. Teltet er funktionelt i mange år og stærkt nok til at bruge på vandreturen i 100-vis af kilometer. Her er et virkelig godt telt til første gangs-backpackeren.
Bedste telte til voldsomt vejr
1. Hilleberg Nallo 2
Set til 5.000,-
Pakket vægt: 2,41 kg
Dimensioner: 218 x 109 x 99 cm.
Kapacitet: 2, 3 eller 4 personers
DET GODE:
Teltet er godt i voldsom vind.
DET MINDRE GODE:
Teltet er dyrt og overkill til mildere vejrforhold.
ALLE DETALJERNE:
Leder du efter et telt, du kan bruge i de stærke vejrforhold? Kig intet længere end Hilleberg Nallo 2, som tager det ekstra skridt, når det kommer til vejrbeskyttelse. Imens de fleste telte på denne liste er letvægtstelte, som primært kan bruge i 3-sæsoner, så er Hilleberg Nallo 2 produceret i et vinterklart design. Hilleberg beskriver selv teltet som et ”all-season” telt.
Teltet er tunnelformet modsat det traditionelle dome-layout. Det betyder, at du, når du sætter teltet op, skal du vende en af enderne i samme retning som vinden – og så kan du sove med ro i maven.
Switchbacktravel har testet teltet i brutalt vejr over den Arktiske Cirkel. De er imponerede over dens evne til at modstå vejrforholdene. Ulempen i Hilleberg Nallo 2 er dens åndbarhed. Når du backpacker under varme himmelstrøg, har teltet svært ved at ventilere og det kan give seriøs kondens på de indre vægge. Derfor er Hilleberg Nallo 2 bedst til backpacking i nogle af verdens hårdeste steder som Skandinavien, Alaska eller Patagonien.
Alt i alt er Hilleberg Nallo 2 alt for meget til en backpacking tur i milde eller varme temperaturer – men en nødvendighed til dit vintereventyr. Prisen på ca. 5.000 kr. og vægten også høj. Dog gør beskyttelsesniveauet, at dette bør være overkommeligt.
2. Hilleberg Anjan 2 GT
Set til 7.199,-
Pakket vægt: 2,1 kg
Dimensioner: 218 x 130 x 99 cm.
DET GODE:
Teltet er rummeligt og holdbart. Det er lavet i højkvalitets materiale, og kan modstå ekstreme vejrforhold.
DET MINDRE GODE:
Teltet er dyrt og noget tungt. Teltpløkkerne er af dårlig kvalitet.
ALLE DETALJERNE:
Hilleberg Anjan 2 GT er endnu et telt, der kan bruges under ekstreme vejrforhold. Ligesom Hilleberg Nallo 2, bør du bruge teltet til backpacking under svære vejrforhold i f.eks. Patagonien eller Skandinavien. Teltet viser sine bedste sider, hvis du bruger det i skuldersæsonen: i det tidlige forår, det første efterår eller i en vinter snestorm.
Teltet kan bruges lige meget, om du er på rundtur eller camperer i den nærmeste park. Det rangerer højt på vej resistansen, komfort, styrke og holdbarhed. Samtidig er pakke-vægten på 2,1 kg. også til at håndtere. Teltet er dog dyrt til ca. 7.1999 kr. – og du bør øve sig på at sætte det op, før du begiver dig på tur med det. Selvom det er meget dyrt, så giver teltet god værdi på lang sigt, hvis du bruger det ofte.
Bedste telt til 3 personer
Big Agnes Copper Spur HV UL3
Set til 3.000,-
DET GODE:
Teltet er meget let har god loftsplads.
DET MINDRE GODE:
Teltets footprint har en meget tæt pasform.
ALLE DETALJERNE:
Ifølge Outdoorgearlab er Big Agnes Copper Spur HV UL3 det mest alsidige 3-persons telt. Ligesom dens mindre udgave Big Agnes Copper Spur HV UL2 kan teltet prale af at have vundet en award. Teltet vejer 3 lbs. og 13 oz og står til en pris på $500.
Det er et rummeligt telt med plads til tre personer. Samtidig er det let nok til at bære over længere distancer, hvis I er to backpackere på tur. Teltets store volumen giver masser af loftshøjde, og du finder flere store opbevaringslommer til gear. Dette er en stor fordel. Outdoorgearlab melder dog, at teltets footprint føles sammenpresset for tre personer.
Alt i alt giver Big Agnes Copper Spur HV UL3 en god fleksibilitet og mulighed for, at tre personer kan rejse uden den store vægt.
Andre gode telte til vandring og backpacking
1. NEMO Dragonfly 2
Set til 3.000,-
Pakket vægt: 1,42 kg
Minimumsvægt: 1,16 kg
Dimensioner: 224 x 127 x 104 cm.
Kapacitet: Fås til 1 eller 2 personer.
DET GODE:
Teltet er let, har 2 store døre og god plads til én backpacker. Desuden fylder det ikke meget, når det er pakket sammen.
DET MINDRE GODE:
Det kniber med plads til 2, og teltet er kort for den høje backpacker. Bredden er lille ved fødderne, og det teltet er dyrt.
ALLE DETALJERNE:
NEMO Dragonfly 2 er et telt, som fungerer godt i stærkere vind. Du finder mange opbevaringslommer, men de er svære at nå fra en liggende position. Samtidig er teltet forholdsvis dyrt til ca. 3.000 kr. Til gengæld vejer det kun 1,16kg. Det gør teltet til et af de letteste og nemmeste fritstående telte at pakke sammen.
Teltet har to store vestibuler, som kan bindes op i flere forskellige konfigurationer. Det gør, at du kan nyde den bedste balance mellem synsvinkel og vejrbeskyttelse. Samtidig har du her nok plads til f.eks. madlavning eller opbevaring af udstyr.
Teltets design gør, at de højere backpackere har nok loftshøjde til at stå oprejst i teltet. Dog gør den indvendige bredde på 127 cm. det lidt klemt i fodenden. Den største ulempe ved NEMO Dragonfly 2 er, at det ikke er stort nok til at to personer kan ligge komfortabelt i teltet. Her foretrækker Cleverhiker det semi-fritstående NEMO Hornet 2 i stedet for at spare vægt og penge.
Alt i alt er NEMO Dragonfly 2 en god kombination at ydeevne og vægt. En kombination som i hvert fald får Outdoorgearlab til at anbefale teltet til næsten ethvert eventyr.
2. Nemo Dagger 2P
Set til 2.700,-
Pakket vægt: 1,76 kg
Dimensioner: 229 x 127 x 107 cm.
Kapacitet: Fås til 2 eller 3 personer.
DET GODE:
Teltet er rummeligt, relativt let og nemt at sætte op. Det er et fritstående telt.
DET MINDRE GODE:
Vejrbeskyttelsen kunne være bedre i vådt vejr. Teltet har en ringe ventilation, og det er tungere end konkurrenterne.
ALLE DETALJERNE:
Nemo Dagger 2P er teltet for den vægt-bevidste backpacker. Teltet vejer kun 1,76 kg Med dette telt kommer du ikke til at gå på kompromis med holdbarheden. Denne version af teltet er til to personer, og til dette er teltet rummeligt. Det har nemlig to store døre samt to rummelige vestibuler til opbevaring af udstyr. Dog kræver hver vestibule to telt stave. Sidste år øgede man den indendørs rummelighed med 10%, fordi man tilføjede for buede stænger.
En fordel Nemo Dagger 2P er, at teltets underlag er symmetrisk og ikke snævrer ind ved fødderne. Derfor kan to personer også sove i modsatte retninger. Teltets rainfly er hævet i hver ende af teltet, hvilket efterlader disse dele sårbare for regn og blæst. Stoffet er teknisk vandtæt, men du kan mærke fugtigheden, hvis du støder dit hoved, hænder eller fødder mod væggene. Ifølge Switchbacktravel var dette dog kun under hårde vejrforhold.
Alt i alt, er NEMO Dagger 2P et glimrende telt til prisen på ca. 2.700 kr. Dog kunne teltet godt have en bedre ventilation for at undgå kondens.
3. MSR Hubba Hubba NX
Set til 3.299,-
Pakket vægt: 1,76 kg
Dimensioner: 213 x 127 x 99 cm.
Kapacitet: Fås til 1, 2, 3 og 4 personer.
DET GODE:
Et kvalitetstelt med god vejrbeskyttelse.
DET MINDRE GODE:
En smule dyrere og med mindre plads end konkurrenter som f.eks. Nemo Dagger.
ALLE DETALJERNE:
MSR Hubba Hubba NX har været en af de mest populære telte i backpacking verdenen i mange år. Imens MSR Hubba Hubba NX aldrig har været det letteste telt på markedet eller det mest rummelige, så opfylder det ifølge Switchbacktravel alle kravene til et godt backpacking telt.
Modsat mange andre letvægtstelte, så har MSR Hubba Hubba NX to døre, to vestibuler og næsten lodrette vægge. Modsat Big Agnes Copper Spur får du et 30-deniers gulv, som kan holde til mere. Dette er en fordel, hvis du er lidt hård ved dit udstyr. Derudover er vejrbeskyttelsen god, og teltet blev sidste år finjusteret i designet med en Easton Syclone teltstang. Denne gør modstanden i blæst bedre og vandtætheden bedre.
Ifølge Swichbacktravel er det et tæt løb mellem MSR Hubba Hubba NX og Nemo Dagger ovenfor. Nemo Dagger vejer det samme, men det er lidt mere rummeligt, bredere og har mere loftshøjde. MSR Hubba Hubba NX koster 3.299 kr mod de 2.700 kr. for Nemo Dagger. MSR Hubba Hubba er til gengæld bedre når det kommer til ventilation og sommer backpacking. Alt i alt er teltet mere velbygget og tilgængeligt igennem hele backpacking sæsonen end Nemo Dagger.
Vægten på telte
Vægten på dit telt er vigtigt, fordi den er en af de tungeste ting på din pakkeliste. Hvis du skal på lange vandreture, vil du ikke bruge alle dine kræfter på en tung oppakning. På listen ovenover finder du to gode letvægtstelte: Big Agnes Tiger Wall UL2 (2.516 kr.) og Zpacks Duplex (3768 kr.).
En tommelfingerregel er, at prisen stiger, jo lettere teltet bliver. Det er også vigtigt, at dit telt ikke bliver for let, for så kan holdbarheden falde. Man kan dele vægten op i 4 kategorier. Så er det nemmere for dig at vurdere, om du har fundet et letvægtstelt.
- Tungt/middelvægt: Over 1956 gram
- Letvægt: 1.361 til 1.956 gram.
- Ultralet: 907 til 1361 gram
- Lettest: Under 907 gram.
Som hovedregel finder du mest værdi i kategorien middelvægt. Her betaler du ikke for ultralette materialer, og teltene i denne kategori har en tendens til at være de mest rummelige og holdbare telte. Her er REI Co-op Half Dome 2 Plus en god mulighed.
I letvægts kategorien finder lignende designs og features som i middelvægt kategorien. Materialerne her er tyndere, de vejer mindre, og de koster mere. I den ultralette kategori vil du gå på kompromis med rummeligheden. F.eks. vil bredden ved fødderne være smaller, hovedhøjden mindre osv. Vil du under 907 gram barrieren, må du forvente det tyndeste materiale og single-wall designs. Teltene her er oftest heller ikke fritstående.
Når det er sagt, så skal du vælge telt til vandring og backpacking ud fra, hvad dine prioriteter er. Vandrer du på budget eller korte distancer, så er et tungt/middelvægt telt en god måde at spare lidt. Har du derimod i sinde at vandre eller backpacke flere hundrede kilometer, så bør du kigge på et letvægts- eller ultralet telt. Her er REI Co-Op Quarter Dome SL 2 med sin vægt på 1.304 gram en god mulighed.
Hertil kommer spørgsmålet om ”Packaged weight” vs. ”Minimum weight”. Du vil opdage, at når du køber telt, bliver der listet to forskellige former for vægt. Det kan være forvirrende, men her forklares forskellen:
”Packaged weight” er alt, der kommer med fra producenten. Det inkluderer selve teltet, et rainfly, teltstænger, pløkker, telt barduner og poser til tingene. Hvis der er et footprint inkluderet i teltet, så er vægten for dette teltunderlag også inkluderet her. Husk på, at du godt kan bære mindre end den ”Packaged weight”. Nogle backpakere køber ultralette stave eller fastgør deres telt med sten. Telt Barduner er heller ikke et krav, men de hjælper med at holde dit telt på plads i stærk vind.
”Minimum weight” italesættes også som ”trail weight”. Denne vægt inkluderer kun selve teltet, et rainfly og teltstænger – altså ikke pløkker, telt barduner eller pose til tingene. Alt efter hvilke komponenter, der hører til teltet, kan forskellen på ”Packaged weight” og ”Minimum weight” være alt mellem 200- 450 gram. Listen ovenfor nævner ”Packaged weight” på teltene, da det er mest realistisk. Dog kan du selv trimme vægten ned.
Pris og værdi
Telte til vandring og backpacking er et stort køb. Derfor er prisen vs. værdien også en vigtig faktor at overveje. Som hovedregel bør en lav vægt og længere levedygtighed ligge over prisen på din ønskeliste.
Er du på budget, eller planlægger du kun at backpacke en eller to gange om sommeren? Her vil et begynder-telt som REI Co-op Passage (1.000 kr.) eller Half Dome (1.881 kr.) være en god mulighed. Teltene er for dig, som planlægger kortere distancer og ikke har noget imod et par ekstra gram. En anden men også lidt tung mulighed er Marmot Tungsten 2P (1.300 kr.) på 2.381 gram.
Den næste gruppe af backpackere, er backpackere som planlægger længere, flere-dages ture eller tager på tur flere gange hver sommer. Her prioriteres det, at vægten på deres oppakning er lav. På de lange dage på vandreturen, har det stor betydning, hvor tung din oppakning er.
I denne kategori får du mest værdi for prisen, hvis du køber et letvægts- eller ultra letvægtstelt. Her er Big Agnes Copper Spur HV UL2 en god kombination af lav vægt og rummelighed for ca. 2.730 kr. Er du villig til at gå lidt ned på målene, så er REI Quarter Dome SL 2 (2.120 kr.), Big Agnes Tiger Wall (2.516 kr.) eller Big Agnes Fly Creek en fremragende mulighed. På grænsen til den letteste kategori af telte ligger Tarptent Double Rainbow (1.814 kr.) med sine 1.191 gram i vægt.
De ultralette og letteste telte under 907 gram er til thru-hikeren og dem, som kun vil have det mest nødvendige i deres oppakning. Prisen kommer i sidste række ved valget af disse lette telte til backpacking. Her er der tale om backpackere, som bruger mange nætter, nogle gange måneder på en såkaldt thru-hike, i ødemarken. De kender deres gear ind og ud, da det er mere kompliceret at sætte disse telte op. Ofte er materialerne papirtynde og teltene er minimalistiske. Til gengæld kan denne backpacker komme afsted med en oppakning på 6,8 kg – eller endda 4,54 kg. Her er der inkluderet et ultralet telt, en backpack, sovepose og alt andet fra ovn til vandfilter. I denne kategori ligger f.eks. Zpacks Duplex til 3768 kr. Dette telt er meget populært blandt thru-hikers. Telte i denne kategori er generelt dyre, men virkelig det værd for den backpacker, som bruger sit telt meget.
Holdbarhed (denier)
En indikator for holdbarheden af telte til backpacking kan fra producentens side ofte ses som en ”denier”-rating af stoffet. Det er en måling af stoffets garnvægt. Andre variabler som kvalitet og konstruktion type spiller selvfølgelig også ind ved valget af et holdbart telt. Dog indikerer en lavere ”denier” ofte, at teltet er tyndere og holdbarheden lavere. De fleste producenter lister en denier for teltets gulv, canopy og rainfly. Den del af teltet, som er mest udsat for huller og revner er gulvet.
Helt logisk, så gælder det, at jo højere en denier er, jo tungere er den totale vægt af teltet. F.eks. har Nemo Hornet 2P en vægt på 907 gram. og en meget tynd denier på 15D for gulvet, imens REI Co-op Half Dome 2 Plus (1881 kr.) på 2.410 gram har en denier på 70D.
Da ultralet gear kræver ekstra vedligeholdelse, kan det være en god idé at købe et teltunderlag til dit letvægtstelt. Du bør også tjekke for skarpe sten og grene, inden du sætter dit telt op. Hvis du foretrækker et telt, der balancerer vægt og holdbarhed, har Nemo Dagger 2P (2.700 kr.) og MSR Hubba Hubba NX (2830 kr.) begge en denier på 30D.
Selvfølgelig bør du ikke kun sammenligne holdbarheden på en denier. Mange producenter forebygger også muligheden for revner I teltet ved at tilføje silikone overtræk – ofte kaldt ”silnylon”. Her findes high-end telte som Hilleberg Nallo 2 (5000 kr.) og Hilleberg Anjan 2 GT (7.199 kr), som begge har 3 lag af silikone på begge sider af deres ripstop-nylon. Dette øger styrken markant, og koster meget lidt i vægt. Til gengæld er det en dyr proces, hvilket er en af grundene til at Hillebergs telte koster fra 4.300 kr.
Resultatet er en stor styrke på et telt som Anjan, der ellers bruger tyndt 20-denier stof. Denne teknologi vil du også kunne finde på visse premium telte fra brands som Big Agnes og MSR.
Vejrbeskyttelse
Har du været den person på campingpladsen med det eneste stående telt efter en storm? Eller har du været den person, hvor teltet er flydt væk i vandet? Uanset hvilken af de to backpackere, du har været, så anbefales det at købe et stærkere telt, som kan holde sig oprejst i dårligt vejr. Disse vejer mere, men du er garanteret en bedre tur.
Blandt de mest holdbare telte er MSR Hubba Hubba NX 2 (2.700 kr.) og NEMO Dagger 2P (2.700 kr.). I en lidt højere prisklasse ligger MSR Access 2 (3.600 kr.), der ligesom Hillebergs telte er uundværlige på back country ture med barske vejrforhold. Et telt som dette kan du tage med på backpacking i f.eks. Nepal eller Peru.
Dit første skridt til beskyttelse i dårligt vejr er et rainfly. Dette rainfly dækker den udsatte del af teltet for at øge modstanden mod nedbør, vind og kulde. Selv de mest ultralette design har en vandtæt belægning eller er sømtapet. De kan modstå mange timer af regn uden at lække – hvis dit rainfly altså dækker hele teltet. Derfor anbefales det altid at have et rainfly med fuld dækning.
Det næste, du bør kigge på i forhold til vejrbeskyttelse, er strukturen på teltet. De dyre telte giver ofte den bedste vejrbeskyttelse. Teltstængerne og systemerne på budget telte er mere tilbøjelige til at bukke i stærk vind. High-end telte som dem fra Hilleberg har stærkere teltstænger og mange udendørs bånd til at fastgøre teltet under en storm.
Er du en af dem, som tager til fjeldene i Sverige og Norge eller til alperne et par weekender om året i sommermånederne? Så vil du støde på moderate vejrforhold i forhold til temperatur, vind og nedbør. Derfor bør dit telt fungere godt på alle disse punkter.
Switchbacktravel har haft en ældre version af REI Half Dome med 6 uger i træk i Patagonien og kun stødt på få ubehagelige nætter i svære storme. For den optimale vejrbeskyttelse anbefaler Switchbacktravel også Hilleberg, hvor kvaliteten er i top.
Ventilation
De mest populære telte er 3-sæsons telte. De er bygget til forår, sommer og efterår, hvor du har brug for at holde dårligt vejr ud. Samtidig er ventilationen vigtigt for at undgå kondens og fugtighed. Et telts evne til at ventilere kan ses på en så simpel faktor som mængden af net på selve teltet. Et telt med en dobbelt væg (hvor selve teltet og rain flyet er to separate stykker) og store mængder af net burde være mere åndbart i mildt vejr. Tager du dit regnfly af, vil teltet være endnu mere komfortabelt i varme temperaturer – så længe solen ikke står direkte på teltet.
Vil du have dit rainfly på, bliver det lidt mere kompliceret. Normalt har et rainfly en vandtæt belægning, hvilket betyder at den ikke ventilerer optimalt. Hermed er fugt fra f.eks. din ånde også fanget i teltet, og det skaber dug.
For at undgå dette installerer telt producenterne et hul til ventilation i teltet mod toppen af dit rainfly. Dette kan indsættes selv i regnvejr. Disse ventilationer er derfor dækket af toppen på dit rainfly, så regndråber kun vil være et problem i stærk vind eller ved regn, der kommer ind fra siderne.
Ved at skabe en god udluftning i toppen af teltet sammen med god plads mellem dit rainfly og selve teltet under, kan du komme problemer med fugtighed i teltet til undsætning.
Nogle telte som Kelty Dirt Motel 2 (1.600 kr.) og REI Half Dome har konvertibel lignende rainfly designs, som kan nemt kan rulles tilbage. Desuden kan du lade halvdelen af dit rainfly være åbent for ventilation og stjernekiggeri, imens det kun tager få minutter at rulle resten ned, hvis du føler regndråber om natten.
Opbevaring
Opbevaring i telte kan deles i to kategorier: vestibulen, som er et lille rum ved siden af døren i teltet, og et skab til gear uden for teltet, eller lommer inde i teltet for de små ting, du har brug for i løbet af natten.
Den traditionelle vestibule dækker indgangen til teltet og har plads til en backpack eller to og fodtøj. Uden den, ville dit alternativ være at tage vådt, mudret eller lugtende gear med ind i teltet – hvis ikke du vil lade det blive gennemblødt udenfor altså. Derfor bør du prioritere en form for udendørs opbevaring.
Pladsen i en vestibule kan variere meget. De mindste har kun én dør, som Big Agnes Fly Creek HV UL2 (2.100 kr.) på 0.74 m2. De største som REI Half Dome har 2 m2 til udendørs opbevaring. Her er den udendørs opbevaring delt i to rum, hvilket gør det nemmere at campere med en partner og holde dit gear organiseret.
Måske tænker du ikke, at et telt med gode muligheder for indendørs organisering er en topprioritet. Men når du bruger teltet første gang, og du pludselig mangler et sted til din pandelampe, din håndholdte GPS eller alle de små genstande, du har med, så vil du fortryde, at du ikke prioriterede indendørs organisering højere.
Vi anbefaler en lomme nær dit ansigt og en simpel net-lomme eller to. Nogle telte har lommer langs taget af teltet, der er perfekt til din pandelampe eller et kortspil. Hvis ikke teltet har lommer langs taget, kan du se, om det har små kroge til at sætte en lampe op i stedet. Det er de små detaljer, som gør din camping og backpacking oplevelse bedre.
Opsætning og nedsætning af telt
Den gode nyhed for dig som vandre/backpacker er, at det bliver nemmere og nemmere at opsætte de moderne telte. De nye telte burger simple klips, der tager få sekunder at fastgøre. Desuden er de fleste teltstænger blevet mere simple og kobler let sammen.
For at opsætte de fleste telte er alt du skal gøre faktisk bare at lægge dit teltunderlag ud, stikke hjørnerne ud, fastgøre teltstængerne og klemme det hele sammen. De telte, som kan dette kaldes også for fritstående telte. Herfra er opsætningen af dit rainfly oftest det sværeste. Her skal du være opmærksom på ikke få det fastgjort på vrangen eller bagud. Opsætningen af dit telt tager dog ofte ikke mere end et par minutter fra start til slut. Det er da til at overkomme! Et godt fritstående telt er Nemo Hornet 2P (2.250 kr.).
Udover dette finder du også mange semi-fritstående telte. Disse er også nemme at opsætte. Uanset teltstængerne struktur, så er disse sat sammen ved hjælp af en elastik ledning, så teltstængerne klikker sig selv på plads med et par rystelser, når du tager dem ud af posen. Der hvor teltene varierer er, hvordan teltets fly er fastgjort, og hvor mange pløkker det skal bruge. REI Half Dome 2 Plus (1.400 kr.) fastgøres med clips og andre kræver en bardunsnor. Big Agnes Fly Creek HV UL2 (2.100 kr.) er et af de letteste, semi-fritstående telte på markedet.
REI Co-Op Flash Air 2 (1.800 kr.) er en undtagelse. Det er ikke et fritstående telt. Det kommer med et par teltstænger, men afhænger næsten udelukkende af pløkker og bardunsnore til opsætning. Læringskurven ved et sådant telt er stejl, hvis du aldrig har sat det op før.
Som før nævnt kan nogle af de ultralette telt systemer mere vanskeligere at opsætte. Disse vil helt klart kræve nogen øvelse. Switchbacktravel melder, at et telt som Zpacks Duplex (3768 kr.) krævede lidt fumlen for at få alt strammet op og på plads. Fordi Hilleberg telte har et unikt design kan det tage et par forsøg at få det opsat i din foretrukne hastighed.
Alt i alt, uanset dit valg af telt, er det altid den bedste idé at prøve og sætte det op hjemme først. Det vil garantere, at du ved, hvad du skal gøre, når du står i vildmarken efter en lang dag med vandring og er rigtig træt. Det er altid mere udfordrende backcountry, end du tror. Desuden sikrer det dig, at du har alle de komponenter, du har brug for.
Hvorfor du kan stole på vores anbefalinger?
Dette indlæg tager udgangspunkt i anbefalinger fra store internationale blogs omkring outdoor. Disse virksomheder lever af at anbefale udstyr, hvor de personligt tester udstyret. Deres mission er at levere de bedste anbefalinger – både de gode og negative ting omkring udstyret.
Indlægget tager udgangspunkt i følgende research fra:
Cleverhiker.com
Switchbacktravel.com
Outdoorgearlab.com