Rejse til Japan: Tre uger og tre drenge med rygsæk i Japan

Vi var tre gæve drenge, der brugte de sidste tre måneder på at rejse New Zealand og Sydøstasien tynd. Vi besluttede at ende vores rejse med noget helt anderledes end den sædvanlige backpackeroplevelse. Derfor rejste vi til Japan., og det levede op til alle forventningerne! Landet har en ekstremt spændende historie, en vild kultur og overraskende flot natur. Her er noget for alle! Japan endte med at være mit favoritland på hele turen. De lokale er enormt gæstfri og høflige, uden at være anmassende. Japan er dog et relativt dyrt land, især for en backpacker på budget. Vi fandt dog flere måder, hvorpå vi kunne snige os udenom de dyre priser og stadig formå at opleve alle de fede ting.
Vi valgte at besøge Osaka, Kyoto, Hiroshima og Tokyo i den rækkefølge.

Indholdsfortegnelse

Generelle tips

  • Køb mad fra 7/11, Lawson og Family Mart. Deres Sushi og cup-noodles er fantastiske!
  • Google Maps er din ven. Det er totalt opkoblet på Japans offentlige transport.
  • Køb et 24/48/72 hour subway pass I Tokyo – Det kan sagtens betale sig.
  • Restauranterne er ofte meget små = lidt siddeplads. Så vær klar på at stå i kø for at spise aftensmad. Især toprestauranterne på TripAdvisor har lange køer. Et godt tip er at runde en 7/11 og armere sig med en Suntory-øl til ventetiden.
  • Find nogen gode nudel-bikse. Det er billigt, hyggeligt, lokalt og smager fantastisk. Man kan altid spørge de lokale om nudeltips i området.
  • Gør som japanerne: ryd op, vær respektfuld og altid stå til højre på rulletrappen.
  • Anskaf en møntpung inden rejsen (eller køb en sjov en derovre, de er alle steder!) Japan har alt, alt for mange mønter i deres valuta system. Så få en møntpung, hvis du ikke vil have at dine lommer sprækker.
  • Bestil overnatning i god tid, især i sommersæson eller Sakura-sæson (kirsebærtræernes blomstring).
  • Overnatning er dyrt, maden er billig.
  • Prøv alle de automater du kan! Alle gadehjørner fyldt med automater. Prøv dem!

Vores budget

Overnatning på hostel: 80 – 140 kr. (200 kr. i Tokyo)
Billigt måltid fra 7/11: 30 kr.
Middel restaurant: 50 – 60 kr.
Øl: 10 kr. i supermarked/25 kr. på restaurant.
Entre til temple/museum: 30 kr.
Totale pris for 22 dage: Ca. 12.000

Osaka (5 overnatninger)

Osaka er en meget moderne og teknologisk by. Her finder du en mere lokal storby-følelse end Tokyo, samt shopping gader i lange baner. Det var den første by, som åbnede sig op internationalt efter 2. verdenskrig. På trods af dette, så er her ikke så mange udenlandske turister ifh. til de andre byer. Det betyder fx., at de lokale ofte gerne vil tage billeder sammen med dig. Vi følte os i hvert fald som et kendt boyband, imens vi spadserede Osaka tynd. Derudover er Osaka kendt som Japans gastronomiske hovedstad. Der er restauranter overalt! Hvis du er modig, så prøv en omgang Okonimiyaki, som er den lokale regions hof ret. (Må indrømme – jeg prøvede og måtte give op efter en bid). Osaka rummede rigtig meget, selvom den har store kendte seværdigheder som Kyoto og Tokyo. De mange neonreklamer og den store Åboulevard i Dotonburi gjorde at Osaka blev mine favoritby i Japan.

Osaka seværdigheder

Osaka Sho. (Osaka Castle)

Selvom dette blot er en rekonstruktion af det originale Osaka Sho, så er den bestemt stadig værd at besøge. Omkranset af flere voldgrave en man kan tælle til, og krigsmure tykkere end Thyra Frank, er denne middelalder borg er fantastisk syn. Det var få steder oplevede vi så meget ”Samurai-stemning” som her. Borgens områder er fint skiltet med forskellige historiske informationer. Det koster penge at komme ind i selve borgen, men det er gratis at gå ind på borgens områder. Vi nøjedes med det sidste.

Shinsekai

Et gammelt tivoli forvandlet til en bydel. Farver, lanterner og slidte tombolaer og ikke mindst rigtig mange lokale små spisesteder. Alt står på japansk, men kan komme langt ved bare at bestille ”beef”. Vi forvildede os ind på den mindste og mest snuskede lokale biks, men maden var fantastisk. De lokale derinde synes, at det var en fest vi kom på besøg, så gå gerne på oplevelse!

Dotonburi

Dotonburi er Osaka’s hovedpulsåre. Den store Åboulevard skærer sig som en pil igennem virvaret af gader, overdækkede arkader og neonreklamer. Her finder man også velkendte syn som H&M, McDonalds og lign. Dotonburi’s store stolthed er ”Glico – Running man”, Osakas mest kendte neonreklame. En af dagene satte vi os ned med en nudelkop fra 7/11, som nævnt – altid et fantastisk sted at spise frokost.

United Nations Peace Park (Tsurumi Ryokuchi Park)

Et godt sted ude for byen ligger den smukke Tsurumi Park. Den er dedikeret til de udenlandske arbejdere som er bosat i Osaka. Hvert FN-land har hvert deres lille område, med planter og statuer fra deres hjemland. F.eks. har Holland tulipaner og vindmøller. En god grøn smuttur, hvis man får nok af skyskrabere og mange mennesker. Danmarks område er dog ligesom skuffende som at se den lille havfrue.

Dagstur til Nara.

Med Japans fantastiske billige og effektive offentlige transportsystem, er det en leg at komme hen til nabobyen Nara. Nara er en af Japans gamle hovedstæder, og har derfor meget at byde på. Byen er fyldt med monumenter, shrines og pagodaer. Den flotteste historiske bygning er dog Yakushi-ji, som kan blære sig med at være verdens største træhus. Nara vrimler også med tamme hjorte, som følger efter en overalt. Selvom det er en turistfælde, så skal man købe de hjortekiks som gadesælgerne prøver at prakke på en. Dyrene kan slet ikke styre sig.

nara-japan

Kyoto (5 overnatninger)

Kyoto er Japans gamle hovedstad. Få stillet din kulturhistoriske tørst i Kyotos gamle distrikter og gader. Fun fact: Tokyo er et anagram for Kyoto. Her finder du de flotteste templer og ældste bygninger i hele Japan. Vi anbefaler at leje en cykel og cykle byen rundt. Der er flere seværdigheder end sushivariationer, så vær ikke bleg for at stoppe og kigge ind hvis i kommer forbi nogen ukendt. Byen er tydeligt opdelt af floden Kamo. På den østlige side finder du det gamle Gion bydistrik. Gion er fyldt med turister og souvenirbutikker! Men kommer man om aftenen er det en helt anden sag. Vi tog en aften-gåtur derop ved 9-tiden. Her er gaderne øde, men atmosfæren er helt fantastisk. Man er som tryllet tilbage i Japans 15. hundredetal. På vestsiden af Kimo-floden finder du den mere moderne version af Kyoto, hvor højhuse, en ultramoderne togstation og museer præger bybilledet.

Templer og religiøse bygninger i Kyoto

Her er min liste over de templer og lign. religiøse bygninger som jeg vil anbefale:

Golden Pavillon

En imponerede forgyldt bygning. Oprindeligt bygget som pensionisthus til en Japansk krigsherre.

Silver Pavillon

Bygningen er sjovt nok ikke ligeså flot som Golden Pavillion, men haven er den flotteste vi så i hele Japan.

Fushimi Inara Shrine.

Et bjerg som er forvandlet til et stort shrine. Man kan gå i timevis i flot natur i tunneller af røde ”porte”. Virkelig et must! Et lille trick er at holde til højre ligeså snart i er gået igennem den første ”tunnel” af porte. Hvis I går ned af nogen få trapper, så kan I opleve en bambusskov helt alene. Den er privatejet, men vi faldt i snak med ejerne, som var meget åbne og lærte os at grave efter bambusskud til den velkendte ret ‘ramen’.

Kyoto Imperial Palace.

Selve bygningen er ikke så imponerende udover dens arealstørrelse. Historien bag ved er dog ekstremt spændende, og kan derfor være et attraktivt besøg for dig.

Philosopher's walk.

Er en hyggelig sti, som følger et vandløb og er placeret nord for Gion. Stien fører forbi mange pæne huse og templer. Et godt sted at få en dag til at gå med en ”Matcha” is i hånden.

Andre mindeværdige oplevelser kunne være:

Arashiyama Bamboo forest.

Det typiske Insta-kendte sted i Kyoto. Desværre er her altid fyldt af kinesere – så kom tidligt for at undgå masserne. Naturen rundt om er pæn, og er helt sikkert en gåtur værd.

Monkey Forest Kyoto.

Placeret lige ved siden af Arashiyame Bamboo forest. En lidt ”kikset” abe indhegning, der ikke er så godt formidlet. Tilgengæld kommer man rigtig tæt på aberne (nogle gange faktisk lidt for tæt) og så er der en formidabel udsigt i toppen af parken.

Kyoto Train Station.

Denne togstation minder mere om et rumskib end en togstation. Udefra ser den relativt almindelig ud, men ligeså snart man træder ind føler man sig som en statist i Bladerunner. (Kom her om aftenen for den fulde effekt).

Manga National Museum

Hvis man er hardcore manga nørd er dette et must. Alle manga’er er dog på japansk.

Kyoto’s natteliv

Sidste aften vovede vi os ud på en bytur i Kyoto’s natteliv. Her startede vi aftenen med lidt 7/11 sake til 5 kr. Derefter gik vi ned i Pontocho Alley. Et enormt hyggeligt stræde fyldt med barer og traditionelle restaurantet. Husk at prøve en Matcha-beer! Vi hørte derefter om clubben ”World”, som eftersigende skulle være byens største. Den skuffede bestemt ikke. Jeg formåede at fare vild mere end en gang. Til sidst måtte personalet hjælpe mig med at finde rundt. Super god klub, med flere end tre dansegulve (tror vi i hvert fald, saken ramte meget hårdt).

Hiroshima (2 overnatninger)

Hiroshima var et must for os, da jeg altid har drømt om at se Ground Zero. Vi valgte at tage toget fra Kyoto til Himeji, og så det fantastiske Himeji Castle. Himeji er den bedste bevarede japanske borg i hele Japan. Hammershus på Bornholm kan godt pakke langt væk ifh. til dette smukke kolos af en borg. Efter at have set Himeji, tog vi Shinkansen videre til Hiroshima. Hiroshima er i dag en grøn og levende by, med parker, shopping og restauranter. Den er flere år i træk kåret til den mest beboelige by i hele Japan. På trods af dens genfødsel, dominerer atombomben stadig byens atmosfære. Den triste historie er understreget af ruinen af Atomic Bomb Dome, den eneste bygning som overlevede eksplosionen fra Fat Man i 1945. I centrum finder man parken UN Peace Park, hvor der brænder en evig flamme. Flammen bliver først slukket, den dag der ikke findes A-våben mere i verden. Hiroshima Peace Memorial Museum fortæller historien om bomben fænomenalt. Hvis man ikke finder 2. verdenskrig interessant, kan man godt overveje at springe Hiroshima over, da den ikke har så meget at byde på for turister udover dette. Jeg synes dog, at det var enormt interessant og surrealistisk at opleve Hiroshima. Vi nåede også at tage en smuttur til den nærliggende ø, Miyajima. (Tak igen til Japans fantastiske transportsystem og Google Maps). En naturskøn ø, også med tamme hjorte, som giver en vild udsigt udover det sydlige japanske øhav. Hvis I bevæger jer til Hiroshima, så SKAL I spise en omgang ramen på Okonimiyaki Restaurant. Den vil få det mest nudel-hadende menneske i verden til at overgive sig til denne guddommelige skål nudler.

Toyko (10 overnatninger)

Tokyo er helt klart Japans ultimative must-visit. Man kan ikke undgå denne super-storby. Her finder man den moderne pop-kultur som præger Japans unge generation, den gastromiske unikhed som Japan ejer, og følelsen af at være en meget lille dansker i en meget stor og moderne verden. Byen er nemt opdelt i forskellige bydele, som man cirka kan bruge en dags tid på hver. Det gør, at det er nemt at planlægge og overskue sine oplevelser i denne asiatiske metropol. Vi valgte at prioritere placering frem for luksus ifh. til overnatning. En beslutning vi var rigtig glade for. Vi boede mellem Shinjuku og Centrum, med kort gåafstand til metrolinjen Marunouchi. Ti dage var rigeligt at bruge i Tokyo, man kunne sagtens nå alting på 7-8 dage.

Jeg har valgt at dele Tokyo op ifh. til bydelene, da det forhåbenligt gør det nemmere for jer læsere at overskue.

Shibuya

Den mest kendte bydel i Tokyo. Shibuya er blevet verdenskendt for sit enorme gadekryds, som er det travleste i verden, og for sin medvirken i filmen Lost in Translation. Shibuya er her fyldt med hippe butikker, skyskrabere og unge japanske teenagere. Tag herned for shopping, nattelivet og restauranterne. Besøg Genki Sushi for en fantastisk sushi oplevelse! Nattelivet her er bestemt en aften værd.

Shibuya

Shinjuku

Shinjuku minder meget om Shibuya i form af restauranter og natteliv. Tilgengæld har den et mindre internationalt perspektiv. Shinjuku føles derfor noget mere autentisk og ”gammelt” ifh. til Shibuya. Her ligger Tokyos Red Light District og gamle bar område ”Golden Gai”. Yakuza’en styrer stadig Tokyos red light district, derfor anbefales det ikke at gå alene her. Sørg for at besøge Shinjuku om aftenen, og nyd alle lysene og stemningen. Hvis du vil opleve verdens mærkeligste caberet/robot/japaner show, så ligger her også ”Robot Restaurant”. Billetterne er dyre, men oplevelsen glemmer du aldrig. (Køb billetter på nettet for at spare penge). En god gratis oplevelse er at besøge Metropolitan Building. En 200 meter høj statsbygning man kan komme op i gratis. Vi endte med både at tager derop om dagen og om aftenen.

Akihabara

Denne bydel er kendt som ”Manga-City”. Her er fyldt med cosplayers, mangabutikker og gamle arkader. Besøg ”Super Potato” arkaden, hvor du kan prøve alverdens gamle spillekonsoller sammen med 100 svedige japanske nørder. Uanset om man er til manga eller ej, er det også sjovt at kigge ind i nogen af de mange mangabutikker. Her finder man også de kontroversielle ”maid cafes”. Et koncept hvor japanske piger i stuepige kostumer tiltaler en Sir og Miss, og generelt spiller at man gæsterne er britiske adelsmænd. Det har en vis prostitutions vibe over sig, så vi holdte os langt væk. Vi har dog senere lært, at de blot er tjenere.

Ginza

Ginza er det pæne businessdistrikt i hjertet af Tokyo. Her finder man enorme malls og vestlige butikker. Den store gade Chuo-dori minder meget om New Yorks 5th avenue. Bydelen mangler dog lidt den charme som Shibuya og Shinjuku har en overflod i. Tilgengæld finder man verdens største Uniqlo her (Japans version af H&m).

Andre gode muligheder i Tokyo.

Tokyo Tower

Tokyos tro kopi af Eiffeltårnet. Spring elevatoren og de lange køer som du opleber i Paris over og tag de 600 trin op til observationsplatformen.  

Dagstur til Mt. Fuji.

Jeg vil virkelig anbefale det her!!! Mt. Fuji er et superflot bjerg. Man kan tage busser frem og tilbage på en dag. Busserne er lidt dyre, men klart det helt værd. De afgår fra Shinjuku Train Station (kan være lidt svært at finde, så kom i god tid).

Besøg et traditionelt ”Onsen”.

Onsen er gamle japanske fællesbade. Vores besøg her var en af de mest autentiske oplevelser, vi havde i Japan. Her var udelukkende lokale, så der blev kigget MEGET på os. Hvis du er blufærdig, så skal du ikke gøre det her! Onsen er en krydsning mellem et almindeligt offentligt bad, hvor man barberer, klipper og renser sig, og en spa, hvor man kan afslappe efter en lang dag. De fleste Onsen er opvarmet geotermisk. Vær dog opmærksom på, at det ikke er alle Onsen man må komme ind med tatoveringer. Grundet Yakuza Mafiaen er tatoveringer stadig et tabu i Japan.

Tsukiji Fish Market.

Verdens førende sushi restauranter finder deres fisk i denne kaotiske byblok af et fiskemarked. Kom tidligt for at se og smage de bedste varer. Jeg smagte Lakse-sashimi her, bedste fisk min tunge nogensinde kommer til at smage. Pga. OL Tokyo 2020, er mange af auktionerne desværre rykket ud af byen.

Tokyo Skytree.

Verdens højeste tårn. (Burj Khalifa er verdens højeste bygning, det her er verdens højeste tårn). Forbered jer på lange køer, og køb billetten inden! Vi måtte droppe det fordi der var en tre timers kø. Man burde kunne se Mt. Fuji fra toppen, hvis vejret er klart.

Museum of Modern Art.

Tokyo’s MOMA et meget overskueligt kunstmuseum. Det har nogen fine skiftende særudstillinger, og en fast japansk afdeling. Nogen dage er entreen gratis, det var den i hvert fald for os.

War Memorial Museum.

Hvis du er en historiebums ligesom mig, vil du elske det her. Et meget pro-japansk museum som skildrer hele Japans militaristiske historie. Katanaer, Samurairustninger og Kamikaze fly i massevis. Især 2. verdenskrig bliver skildret meget anderledes, end vi er vandt til. Ved siden af museet ligger det kontroversielle Yasukuni Shrine. Her ligger flere krigsforbrydere fra 2. verdenskrig begravet.

Kejser paladset.

Ikke et must-see da meget af det er lukket af. Kyoto har pænere paladser. Kejseren levet et meget reserveret liv, og har en ”guddommelig” status i den japanske befolkning. Derfor kan det alligevel være interessant at se.

Skrevet af:

thor christian sørensen

Thor Christian Sørensen